Lituania ar putea bloca alte două posturi TV ruseşti pentru programe părtinitoare


Logo-ul postului de televiziune NTV Mir Lithuania.
Logo-ul postului de televiziune NTV Mir Lithuania. (Captură Foto)

Organismul naţional de monitorizare a mass mediei din Lituania ar putea bloca transmisiunile altor două posturi de televiziune ruseşti pe teritoriul ţării pentru difuzarea de programe şi reportaje părtinitoare, care incită la ură împotriva altor naţiuni.

Posturile de televiziune RTR Planeta şi NTV Mir Lithuania deja şi-au văzut unele dintre programele lor suspendate pe o perioadă de 3 luni, a declarat luni Edmundas Vaitiekunas, şeful Comisiei Lituaniene pentru Radio şi Televiziune, citat de agenţia de ştiri Baltic News Service (BNS).

„Dacă este impusă o interdicţie asupra întregului canal datorită unor repetate încălcări ale legii, consider că această interdicţie ar trebui impusă pentru o perioadă mai lungă, de până la un an”, a spus Vaitiekunas pentru BNS.

Comisia ia de asemenea în considerare restricţionarea programelor unui alt canal de origine rusă, REN TV Baltic.

În lunile recente, multe posturi de televiziune ruseşti au fost criticate în ţările învecinate pentru programele şi reportajele lor părtinitoare privind criza din estul Ucrainei.

În vara anului 2014, organismele de monitorizare a mass mediei din Ucraina şi Republica Moldova au interzis transmisiunile mai multor canale de televiziune ruseşti, spunând că programele acestora au fost dominate de propagandă la adresa conflictului din Ucraina.

În octombrie 2014, Lituania a blocat First Baltic Channel, care a difuzat programe de la postul de televiziune Channel One, aflat sub controlul Kremlinului, pentru modul în care a acoperit criza din Ucraina.

Înainte să interzică canalele de televiziune, Comisia lituaniană trebuie să negocieze cu posturile respective şi să anunţe Comisia Europeană de încălcarea normelor media. De asemenea, trebuie să se stabilească dacă încălcarea normelor în vigoare s-a realizat în repetate rânduri şi trebuie auzită opinia inspectorului ţării în probleme de etică jurnalistică.

Dacă posturile de televiziune sunt găsite vinovate de încălcarea legii, atunci acestea vor trebui să „recunoască că informaţia a fost părtinitoare şi instigatoare la ură, etc” şi să difuzeze o declaraţie de exonerare pentru a-şi păstra transmisiile, a mai declarat Vaitiekunas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe