Lucrătorii medicali din R.Moldova, instruiţi cu privire la procesul de imunizare cu vaccinul Johnson & Johnson

(gov.md)

Lucrătorii medicali din Republica Moldova, implicaţi în procesul de vaccinare împotriva COVID-19, au fost instruiţi privind distribuirea, stocarea şi administrarea corectă a vaccinului Janssen/Johnson & Johnson, care a fost recepţionat luni, 12 iulie curent. La fel au fost discutate aspectele ce ţin de monitorizarea evenimentelor post-imunizare şi a datelor de vaccinare.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), instruirea s-a desfăşurat în cadrul unui atelier online, organizat de către MSMPS şi ANSP (Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică), cu suportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În cadrul atelierului de instruire au participat reprezentanţii tuturor centrelor de vaccinare din ţară, conducerea Ministerului Sănătăţii, precum şi specialiştii OMS, ANSP şi din cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

„Instruirea lucrătorilor medicali privind administrarea, depozitarea şi monitorizarea corectă a vaccinurilor care ajung în Republica Moldova este una vitală pentru desfăşurarea eficientă a procesului de vaccinare. De aceasta depinde siguranţa cetăţenilor, dar şi rezultatele campaniei de vaccinare. Mulţumim partenerilor externi pentru sprijinul acordat, dar şi lucrătorilor medicali pentru efortul enorm în această perioadă dificilă”, a declarat secretarul de stat al MSMPS, Tatiana Zatîc.

Vaccinul Janssen/Johnson & Johnson este produs de compania americană farmaceutică Johnson & Johnson pentru a preveni infectarea cu virusul Wuhan, care provoacă infecţia COVID-19.

Vaccinul se administrează intramuscular cu o singură doză şi e recomandat persoanelor cu vârsta de cel puţin 18 ani. În urma studiilor clinice, s-a constatat o eficacitate de 66,3% împotriva tuturor formelor de boală şi 100% împotriva spitalizării cauzate de virusul chinezesc. Până în prezent, peste 20 de milioane de doze de vaccin Janssen/Johnson & Johnson au fost administrate în toată lumea.

Vaccinul împotriva COVID-19 Johnson & Johnson a fost aprobat pentru utilizare de Agenţia Europeană a Medicamentului şi e recomandat de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) şi Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA).

Amintim că luni, 12 iulie, Republica Moldova a recepţionat un lot de 151.200 de doze de vaccin Johnson & Johnson, produs în SUA şi livrat prin intermediul platformei COVAX. Dozele urmează să fie distribuite proporţional în toate punctele de vaccinare din ţara noastră. Ministerul a ţinut să precizeze că în Moldova urmează să ajungă un lot total de 518.000 de doze de vaccin Janssen/Johnson & Johnson.

De la începutul campaniei de vaccinare pe teritoriul Republicii Moldova au fost administrate per total 824.789 doze de vaccin împotriva COVID-19, dintre care 328.995 persoane au fost vaccinate cu două doze, 81 au prezentat reacţii adverse moderate, iar 1.431 — reacţii adverse uşoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe