Macovei, despre dosarul Diaspora: Ponta, primul pe lista acuzaţilor

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Europarlamentarul Monica Macovei a afirmat duminică, într-un interviu acordat pentru Adevărul, că premierul Victor Ponta este primul pe lista celor care s-au folosit de puterea politică pentru a influenţa derularea alegerilor din Diaspora.

”Există o prevedere în lege care spune că atunci când îţi foloseşti influenţa politică pentru a obţine un folos pentru tine este infracţiune. Ponta este primul, preşedintele partidului. Cei care au putere politică şi au influenţat - Ponta, Dragnea, să vedem Corlăţean. Împiedicarea dreptului de a alege al unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la şase ani. Abuzul în serviciu, aici intră toţi de la Externe. Neglijenţa în serviciu, adică nu au făcut-o cu intenţie. Mă îndoiesc!” a declarat Macovei în legătură cu trecerea dosarului diaspora la DNA.

În turul al doilea al scrutinului prezidenţial, pe 16 noiembrie, un număr semnificativ de români de peste graniţe n-au reuşit să voteze din cauza deficienţelor de organizare a alegerilor şi a numărului redus de secţii de votare.

Pentru descoperirea celor responsabili pentru proasta organizare a scrutinului, Direcţia Naţională Anticorupţie a preluat dosarul votului din Diaspora, urmând să probeze dacă organizarea şi derularea votului a fost influenţată din mediul politic. Pe lista celor suspectaţi neoficial în acest caz se află premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea şi fostul ministru de Externe Titus Corlăţean.

În acest sens, fostul ministru al Justiţie apreciază că dosarul va fi unul uşor, existând o serie de filme, declaraţii şi plângeri din partea cetăţenilor.

”După părerea mea, este un dosar foarte uşor. Sunt filme, sunt declaraţiile oamenilor. Oamenii au făcut liste de semnături. Eu, personal, fac plângere. Am stat opt ore şi jumătate la Londra şi nu am putut vota. Am intrat în secţia de vot. Toţi care au venit după zece nu au putut vota. Am intrat înăuntru pentru că m-au împins oamenii şi am spus ce prevede legea. I-am spus preşedintei secţiei că legea prevede ca lumea care aştepta la coadă are dreptul să voteze”.

”Votaţi sau plecaţi!“, mi-a spus. Mi-a zis că nu mai suportă. I-am spus că dacă nu suportă trebuie să-şi găsească alt job. Nu a vrut să facă asta. Mi-a spus că se închid secţiile. Sala era foarte mare. I-am spus că sala este goală. Erau trei oameni care votau. Au fost şi infiltraţi, au dispărut şi liste. Eu nu am votat”, a adăugat Macovei, denunţând lipsa de profesionalism a preşedinţilor secţiilor de votare, care n-au permis cetăţenilor care stăteau la coadă să voteze şi după ora de închidere a secţiilor.