Ministerul francez de Interne acuzat de presiuni în legătură cu atacul din Nisa

Un ofiţer de poliţie de rang înalt a acuzat Ministerul francez de Interne că a făcut presiuni pentru schimbarea unui raport privind prezenţa forţelor poliţieneşti în timpul atacului din Nisa. Ministrul de Interne a negat acuzaţia.
Echipe de salvare şi poliţie în Nisa, 14 iulie 2016, în urma atacului care a făcut cel puţin 80 de victime
Echipe de salvare şi poliţie în Nisa, 14 iulie 2016, în urma atacului care a făcut cel puţin 80 de victime (VALERY HACHE/AFP/Getty Images)

Sandra Bertin, ofiţerul responsabil cu supravegherea video în Nisa, susţine că ministrul a sunat-o şi a “hărţuit-o timp de o oră” cu privire la atacul din 14 iulie în care au murit 84 de persoane.

Într-un interviu acordat în weekend ziarului Journal du Dimanche, Bertin a declarat că a raportat prezenţa poliţiei locale în timpul artificiilor lansate cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei. Dar asupra ei s-au făcut presiuni ca să scrie în raport că “poliţia naţională a fost desfăşurată în două puncte”.

“Poliţia naţională poate a fost acolo, dar eu nu i-am văzut pe înregistrările video”, a declarat ea ziarului.

Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a recunoscut că nu existau agenţi ai poliţiei naţionale care să protejeze mulţimea de oameni în timpul atacului din Nisa.

Totuşi, el a negat în mod categoric faptul că a discutat cu poliţista, “contrar celor declarate de doamna Bertin”.

În plus, Cazeneuve a declarat că va intenta un proces împotriva acuzaţiilor grave formulate de Bertin. El a descris acuzaţiile ca fiind “nedemne” şi că este dedicat să afle adevărul.

Christian Estrosi, fostul primar al Nisei, a acuzat, de asemenea, guvernul că a minţit în legătură cu numărul de forţe de securitate desfăşurate în Nisa în noaptea atacului.

La acea vreme, şeful poliţiei naţionale Jean-Marc Falcone l-a susţinut pe Cazeneuve susţinând că “manipulările folosite pentru a ataca poliţia naţională, pe liderii săi şi pe ministrul său trebuie să înceteze”.

Ministrul de Interne a fost intens criticat în ceea ce priveşte evenimentele din Nisa - cel de-al treilea atac major asupra Franţei în ultimele 18 luni. Unii politicieni de extremă dreapta au cerut demisia acestuia.

Procurorii francezi au declanşat un val de nemulţumiri intense când au ordonat ştergerea înregistrărilor video surprinse de camerele video în timpul atacului. În timp ce autorităţile locale au declarat că măsura reprezintă o distrugere de dovezi, procurorii au susţinut că doresc să blocheze scurgerea şi publicarea de imagini “şocante”.

Oficialii din Nisa au declarat, de asemenea, că vor păstra propriile copii cu imaginile surprinse în timpul atacului.