Ministrul Fondurilor Europene: "De atunci, Jihad!, domnul Ghiţă personal mă ameninţă!"

Cristian Ghinea susţine că deputatul Sebastian Ghiţă îl ameninţă, după ce a scos la lumină afacerile oneroase ale acestuia cu statul în vremea guvernării Ponta.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)

Audiat luni la comisia pentru afaceri europene, Cristian Ghinea l-a acuzat pe deputatul PSD Sebastian Ghiţă, care a fost şi el prezent la audieri, că pe vremea guvernului Victor Ponta s-a luat decizia ca sistemul informatic să se dezvolte cu resurse interne pe motiv că "aşa se va reuşi să se evite achiziţiile publice" pe care deputatul le-ar frauda prin firmele pe care le controlează, relatează Hotnews.

Ulterior, ministrul a dat presei un raport preliminar de la corpul de control din sistemul SMIS (Sistemul Unic de Management al Informaţiei) în care prezintă date legate de respectivele firme, care în perioada 2010-2015 au fost beneficiar sau contractant pentru 750 milioane lei. Potrivit lui Ghinea, conform dosarului 218/P/2014 instrumentat de DNA Ploieşti, Ghiţă controlează prin interpuşi 54 de firme.

Întrebat de presă, după încheierea şedinţei, dacă a sesizat şi DNA, Ghinea a răspuns că DNA Ploieşti are o anchetă legată de firmele pe care domnul Ghiţă le controlează prin interpuşi, iar ce a făcut el a fost să ia lista firmelor despre care DNA afirma că sunt controlate de Ghiţă şi a cerut Corpului de control să se uite în baza de date SMIS cu fonduri europene să vedem ce contracte au avut.

"Materialul pe care l-am pus la dispoziţie reprezintă acest răspuns. Prima acţiune pe care o fac este să cer Corpului de control că mai departe să verifice ce s-a întâmplat cu aceste contracte, de ce în primul rând, în aşa de puţine cazuri, s-a mers împotriva acestor firme pentru a explica banii pentru că vorbim despre contracte fraudate în care statul român pierde şi se aplică corecţii financiare. Deci, aceşti bani au fost deja plătiţi de la buget şi nu îi putem cere Comisiei Europene.", a declarat Ghinea, ridicând întrebarea 'de ce Ministerul Fondurilor Europene nu s-a îndreptat împotriva acestor firme?'"

Ghinea a mai declarat că cererea de informaţii către Corpul de Control a făcut-o joi, iar luni a dat ordin pentru a demara verificare în ceea ce priveşte recuperarea sumelor.

"Vorbim de zeci sau sute de contracte. Nu pot să estimez cât va dura. Corpul de control al ministerului are cinci oameni", a precizat Ghinea, întrebat cât va dura verificarea.

Ulterior audierilor din Comisie, Ghinea a declarat, într-o emisiune la digi24.ro, că Ghiţă a fost prezent ilegal la lucrări şi că acesta îl ameninţă.

"Este membru al comisiei SRI şi, potrivit regulamentului, nu avea voie să participe la alte comisii”, a declarat Ghinea, subliniind că Ghiţă îl ameninţă şi îi spune „fel de fel de chestiuni”, după ce a trimis la DNA un raport al Corpului de control privind un contract de aproape 40 de milioane de euro al unei firme controlate, prin interpuşi, de Ghiţă.

Ministrul Fondurilor Europene a acuzat-o şi pe Ana Birchall, preşedintele Comisiei, că l-a ameninţat „şi prin sms că o să îmi arate ea mie – nu am înţeles la ce se referă”.

"Ana Birchall abuzează din poziţia pe care o are pentru a hărţui conducerea Ministerului Fondurilor Europene. S-a văzut asta azi la comisie, unde a fost şi Sebastian Ghiţă, care nu avea ce căuta acolo. Potrivit regulamentului, membrii comisiei de control al SRI nu au voie în alte comisii", a declarat Ghinea.

Ministrul Ghinea a mai declarat: "Am găsit demarat acest control al corpului de control al ministerului, fusese comandat de predecesoarea mea. Raportul spune că achiziţia a fost cu suspiciuni, deci se aplică o corecţie de un sfert, pierdem din start 10 milioane de euro, întrucât achiziţia a fost suspectă. Apoi cadrul modular – acest sistem a fost recepţionat fără a fi testat, ceea ce reprezintă o încălcare flagrantă a procedurilor.

Am primit raportul Corpului de control, a doua zi l-am trimis la DNA. Este alegerea ministrului ce face cu acest raport. Dar de ce aş fi oprit eu această anchetă a corpului de control? Am anunţat că am trimis la DNA şi de atunci, Jihad!, domnul Ghiţă personal mă ameninţă, îmi spune fel de fel de chestiuni, azi nu avea dreptul să fie la comisie.", a declarat Ghinea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne