Ministrul german pentru Afaceri Europene: Cu PSD trebuie să foloseşti cuvinte clare!

Nicio modificare legislativă nu poate avea loc punând în dubiu vreunul dintre principiile după care se guvernează statul de drept sau continuarea luptei anticorupţie, susţine ministrul german pentru Afaceri Europene, Michael Roth.
Ministrul de stat pentru Europa din Ministerul german de Externe, Michael Roth
Ministrul de stat pentru Europa din Ministerul german de Externe, Michael Roth (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Modificarea legislaţiei în România trebuie să se întâmple în concordanţă cu principiile statului de drept, a afirmat ministrul german pentru Afaceri Europene, Michael Roth într-un interviu acordat Hotnews. În cadrul interviului, Roth şi-a exprimat speranţa că PSD a înţeles că e nevoie de o implicare fermă, de continuarea luptei anticorupţie şi de întărirea statului de drept şi i-a lăudat pe protestatari.

"Uniunea Europeană nu este doar un proiect economic, ci este în primul rând o comunitate de valori care ne obliga pe noi toţi, în întreaga Europa. Cu atât mai mult m-a bucurat faptul că am asistat la ieşirea în stradă atât la Bucureşti, cât şi în multe alte oraşe europene, a unui număr mare de persoane care vin tocmai în sprijinul acestor valori europene.

În cadrul discuţiilor purtate azi cu reprezentanţi ai guvernului României, am subliniat clar că am înţeles necesitatea de a modifica legislaţia din ţara dvs., dar am subliniat că lucrul acesta trebuie să se întâmple în concordanţă cu principiile statului de drept şi că lucrul acesta obligă şi guvernul României la o luptă hotărâtă împotriva corupţiei.", a declarat Roth, întrebat fiind cum caracterizează votul de miercuri din Senat în favoarea corupţilor condamnaţi.

Roth, care de-a lungul vizitei sale în România a avut întrevederi atât cu Dragnea, cât şi cu membri ai Guvernului, a precizat că în cadrul discuţiilor a evidenţiat că e nevoie de o reclădire a încrederii.

"Or, lucrul acesta trebuie să se întâmple prin transparenţă, prin reguli clare, care să vină în sprijinul statului de drept şi în continuarea ferma şi hotărâtă a luptei anti-corupţie.

Pretutindeni în UE, cei care fac parte din partidele social-democrate şi progresiste trebuie să se implice ferm şi hotărât pentru dreptate socială, solidaritate, libertate, democraţie şi statul de drept. Tocmai acesta a fost mesajul pe care l-am prezentat aici astăzi, cu fermitate, între prieteni şi parteneri.", a susţinut Roth.

Am constatat că în discuţia cu PSD e nevoie de cuvinte clare, dar că în primul rând e nevoie de a comunica între noi. Sper că PSD a înţeles că e nevoie în continuare de o implicare fermă şi de continuarea luptei anticorupţie şi de întărirea statului de drept. Pentru că valorile pentru care oamenii au ieşit în stradă în număr mare şi au demonstrat coincid cu valorile cărora eu mă simt obligat.

Cred că dacă va fi nevoie la final ca PSE (Partidul Socialiştilor Europeni n.r.) să aplice sancţiuni împotriva PSD, lucrul acesta depinde doar de modul în care PSD va înţelege că trebuie să urmeze aceste principii după care noi ne ghidăm, şi sper să nu fie nevoie de astfel de sancţiuni. Sper totuşi ca la final bunele argumente vor câştiga.", a mai precizat oficialul german.

Articolul integral poate fi citit aici