Mişu Negriţoiu avizat în funcţia de Preşedinte al ASF

Mişu Negriţoiu
Mişu Negriţoiu (Ioana Florea)

Mişu Negriţoiu a fost avizat marţi în funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Fostul director general al ING Bank România, Mişu Negriţoiu a obţinut 333 de voturi „pentru” şi nouă „împotrivă”. În cadrul aceleiaşi şedinţe, plenul Parlamentului a aprobat şi numirea fostului premier Victor Ciorbea ca membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, cu 326 de voturi pentru şi 16 împotrivă.

Mişu Negriţoiu

Noul preşedinte al ASF este de profesie economist şi a lucrat, înainte de revoluţie, în comerţul exterior. În anul 1982, Negriţoiu, la vremea respectivă angajat la Ministerul Comerţului Exterior a fost promovat înlocuitor temporar al şefului Agenţiei economice româneşti din New York, apoi al şefului Biroului comercial din Los Angeles. Ştiut fiind cum se făceau numirile în străinătate pe vremea fostului regim, Mişu Negriţoiu a fost suspectat de colaborare cu fosta securitate, fapt pe care preşedintele ASF l-a negat întotdeauna categoric.

La doi ani de la schimbarea regimului, Negriţoiu a devenit ministru de stat pentru coordonare, strategie şi reformă (1992-1993) iar în legislatura 1996 - 2000 a fost deputat PDSR. În mai 1997, Negriţoiu a demisionat din Parlament, orientându-se spre sectorul bancar, devenind corporate finance manager la banca anglo-olandeză ING Barings. În anul 1999 este promovat ca vicepreşedinte şi director general adjunct al băncii ING România. În august 2006, Mişu Negriţoiu devine directorul general al băncii.

Negriţoiu a fost la conducerea ING BANK România, într-o perioadă controversată, când banca a fost acuzată de SUA de plăţi ilegale către Iran. Din 2012, când ING a acceptat să plătească 619 milioane de dolari Statelor Unite pentru a opri investigaţiile, Mişu Negritoiu ocupă postul de preşedinte non-executiv al băncii.

Negriţoiu declara (pe blogul său) că are o atitudine conservatoare faţă de risc, că nu investeşte pe piaţa bursieră, nu are afaceri proprii (cu excepţia unei mici ferme de albine Apicornu, în care a investit 10.000 dolari şi pe care a lichidat-o fiindcă nu a găsit clienţi) şi deţine o singură proprietate în comuna Cornu.

Conform bankingnews.ro, Mişu Negritoiu nu are experienţă în piaţa de capital, premierul Ponta s-a lăudat însă cu capitalul de imagine al lui Negriţoiu, afirmând că prin numirea acestuia va fi asigurată o conducere „nepolitizată” a ASF, fapt oarecum discutabil, având în vedere faptul că Negriţoiu a fost deputat PDSR.

Victor Ciorbea, senatorul avizat în funcţia de Membru neexecutiv în consiliul aceleiaşi instituţii este de profesie avocat şi a fost primul premier al României dat de un partid din opoziţie (PNŢCD).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie