Mişu Negriţoiu lucrează la ASF din... patriotism. Salariul său, strict secret

Mişu Negriţoiu
Mişu Negriţoiu (Ioana Florea)

Mişu Negriţoiu, noul preşedintele al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), instituţie ajunsă celebră (şi) datorită salariilor de zeci de mii de euro plătite angajaţilor (în marea lor majoritate copii şi neveste de politicieni) a declarat vineri, în prima sa conferinţă de presă, că nu ştie ce salariu urmează să aibă, deoarece nu a acceptat funcţia de conducere la ASF pentru bani, ci "ca să facă ceva pentru ţară".

"Eu am cea mai mare scădere (a salariului — n. r.), dar nu vă dau procente. Eu nu vreau să intru în jocul cifrelor... Eu nu am niciun salariu, nu am discutat niciun salariu când mi s-a făcut propunerea, nu am discutat niciun venit, nici nu ştiu dacă am un contract, am doar un mandat de la Parlament. Am o misiune politică, nu am venit pentru bani. Am venit să fac un lucru pentru piaţă, pentru ţară, dacă vreţi. Este un proiect naţional, dar nici nu am probabil un venit mic. Nu am astăzi să vă spun cât salariu am şi nu îl am într-un document. Nu am întrebat pe nimeni câţi bani o să iau", a declarat Mişu Negriţoiu, citat de Agerpres.

Mişu Negriţoiu, fost director general al ING Bank România, a fost avizat în funcţie pe 2 aprilie a.c. de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, preluând postul rămas vacant după ce fostul preşedinte al instituţiei, Dan Radu Ruşanu, a fost arestat pentru fapte de corupţie. Ulterior arestării lui Ruşanu, în presă au apărut numeroase informaţii despre salariile fabuloase luate de angajaţii instituţiei, printre care se numără Laura Elena Chiţoiu, soţia fostului ministru liberal Daniel Chiţoiu, Grigoreta Cristina Zgonea, fosta soţie a Preşedintelui Camerei Deputaţilor - PSD, Aura Gabriela Socol, soţia consilierului premierului Ponta, Iuliana Luiza Scutaru, soţia lui George Scutaru, liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor, Razvan Wlassopol soţul primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, Remus Cătălin Câmpeanu, fiul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu (PNL), Ana Maria Tudor, fiica vicepremierului Gabriel Oprea (UNPR), Dan Mircea Popescu, fost ministru PSD etc.

În timpul audierilor din comisiile reunite de buget, finanţe şi economie din Parlament, pe 31 martie, Negriţoiu a abordat şi subiectul "rudelor" de la ASF, afirmând că va face o restructurare a instituţiei, în urma căreia cei ce nu performează vor fi eliminaţi "în mod natural":

"Am în plan să fac o restructurare a instituţiei, astea sunt aşteptările de la mine. Desigur că instituţia va fi restructurată, dar o iau de la bază şi nu mă interesează persoanele. Persoanele, dacă nu au fost pe competenţă, dacă nu performează, cred că se vor îndepărta în mod natural." a afirmat Negriţoiu, subliniind că este interesat de reduceri masive ale salariilor şi în genere a cheltuielilor ASF.

Cât despre sine, Negriţoiu declara că ASF nu este un proiect al său, ci al nostru, "al ţării", şi că îşi doreşte să contribuie la dezvoltarea României şi la "bunăstarea românilor".