Mogherini: Relaţiile cu Rusia nu sunt îngheţate în ciuda sancţiunilor anti-Moscova

În ciuda tensiunilor tot mai mari dintre Rusia şi UE pe tema Ucrainei şi a altor subiecte, Bruxelles-ul şi-a anunţat dorinţa de a coopera cu Moscova în diverse domenii. Şefa UE pentru politică externă s-a deplasat la Moscova pentru a discuta cu Serghei Lavrov despre cooperare.
Federica Mogherini
Federica Mogherini (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, a declarat că relaţia dintre UE şi Rusia “nu este îngheţată”, exprimând disponibilitatea blocului de a crea relaţii bilaterale privind “evaluarea pragmatică a intereselor corespunzătoare”.

Mogherini a făcut remarcile la o conferinţă de presă comună alături de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în timpul unei vizite efectuate de oficialul UE luni la Moscova, adăugând că progresul a fost stânjenit de neînţelegeri profunde privind mai multe subiecte, inclusiv Ucraina.

“Este adevărat că relaţiile cu Rusia nu mai sunt cum erau înainte, sau cum am dori să fie. Timp de ani de zile, Uniunea Europeană şi Rusia au lucrat asupra perspectivei unui parteneriat strategic. Am dori să ne întoarcem la o situaţie de acest gen şi, după cum am menţionat, suntem pregătiţi să explorăm toate domeniile posibile de cooperare”, a adăugat ea.

Totuşi, Mogherini a declarat că blocul european nu poate pretinde că Rusia nu a anexat peninsula ucraineană Crimeea în urmă cu 3 ani, adăugând că sancţiunilor anti-Moscova impuse de UE vor rămâne în vigoare.

Crimeea şi-a "declarat independenţa" de Ucraina în 17 martie 2014 şi a depus o cerere oficială pentru a deveni parte a Rusiei după un referendum extrem de controversat în care 96,8% dintre participanţi au votat în favoarea alipirii. Dar, UE consideră unificarea drept o anexare ilegală şi a impus o serie de sancţiuni economice împotriva Rusiei la câteva zile după vot.

Moscova a denunţat sancţiunile şi susţine că alipirea Crimeei la Rusia este o acţiune legitimă.

Mai mult, UE a impus o serie de alte sancţiuni împotriva Moscovei pentru presupusul ei rol în criza din estul Ucrainei, iar în 13 martie 2017 a prelungit sancţiunile pentru alte şase luni. Kremlinul a negat în repetate rânduri orice implicare în criza separatistă est-ucraineană.

Lavrov a pus sub semnul întrebării raţionamentul din spatele sancţiunilor UE, sugerând că Ucraina merită astfel de măsuri punitive mai mult decât Rusia, minimizând anexarea şi invadarea regiunii de către armata rusă.

Întâlnirea dintre Lavrov şi Mogherini a avut loc la o zi după ce un paramedic american ce lucra pentru OSCE, organizaţie care monitorizează zone de conflict, a fost ucis în urma exploziei unei mine în estul Ucrainei. Kievul şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru acest incident.

Ministrul rus a făcut apel la o investigaţie complexă, rapidă şi transparentă a incidentului de duminică pentru ca “cei care sunt vinovaţi să fie aduşi în faţa justiţiei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe