MRU, despre vizita înaltului oficial american care vine să discute chestiunea statului de drept

Mihai Răzvan Ungureanu
Mihai Răzvan Ungureanu (Epoch Times România)

Preşedintele Forţei Civice (FC), Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat miercuri seară, la postul B1 TV, că vizita premierului Victor Ponta în Statele Unite a fost complet inutilă, având în vedere că un înalt oficial american vine la Bucureşti pentru a purta discuţii cu privire la statul de drept.

Departamentul de Stat american a anunţat în cadrul unui comunicat de presă că adjunctul secretarului de stat, Victoria Nuland, vine la Bucureşti pentru a purta o serie de discuţii care vizează eforturile referitoare la "întărirea statului de drept".

"În Bucureşti, România, de pe 10 ianuarie până pe 11 ianuarie, adjunctul secretarului de stat Victoria Nuland se va întâlni cu înalţi oficiali ai guvernului României şi cu membri ai societăţii civile pentru a discuta chestiuni bilaterale şi regionale, inclusiv despre eforturile pentru întărirea statului de drept", reiese din comunicatul remis de Departamentul de Stat american.

Îngrijorarea SUA referitoare la situaţia din România a venit în „marţea neagră”, când s-a votat superimunitatea parlamentarilor. Ambasada SUA critica atunci modificările Codului Penal şi modul în care s-au comportat Parlamentul în ceea ce a numit „o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept”.

Victor Ponta a criticat reacţia ambasadei pe care a catalogat-o drept „total greşită” şi a subliniat că nu este de competenţa ambasadei „să atragă atenţia” sau „să conteste dreptul Parlamentului de a legifera”.

Replica SUA a venit la scurt timp după ce ambasadorul american din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Daniel Baer, şi-a exprimat îngrijorarea, într-o scrisoare către statele membre ale organizaţiei, cu privire la modificarea Codului Penal din România, prin care „aleşii vor căpăta imunitate în faţa anchetelor pentru corupţie şi investigaţiilor privind conflictul de interese”.

Ulterior Victor Ponta a fost în vizită în SUA, însă se pare să subiectul nu este nici pe departe încheiat dacă Victoria Nuland vine în Capitală pentru a discuta despre chestiunea statului de drept.

„Nu este inutilă şi lipsită de sens îngrijorarea care transpare din textul acestui comunicat şi faptul că doamna Nuland vine la Bucureşti. În ceea ce priveşte relaţiile regionale, flancul sud-estic la NATO este puternic slăbit. Uitaţi-vă ce se întâmplă în Turcia, în Grecia. Trebuie să tragem concluzia că vizita pe care a făcut-o premierul în SUA a fost inutilă. Pentru că dacă acolo nu a reuşit să convingă şi e nevoie să vină la un an şi ceva un nou înalt american pentru a verifica temperatura democraţiei în România, înseamnă că vizita sa a fost absolut inutilă”, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu (MRU).

MRU este de părere că România se află sub lupa Departamentului de stat.

„Doamna Nuland nu este un om care să nu ştie situaţia României. Cineva a contribuit la această vizită, şi presupun că a fost Ambasada SUA la Bucureşti, pentru a arăta că există gravitate şi urgenţă în organizarea acestei vizite. Sper ca doamna Nuland să se întâlnească şi cu reprezentanţii opoziţiei. Vizita arată că România se află sub lupa Departamentului de stat şi că situaţia este într-adevăr îngrijorătoare pe fondul dezbaterilor politice şi al manevrelor parlamentare ale USL din ultimele 2 luni”, a adăugat Ungureanu.

Vizita înaltului oficial face parte dintr-un turneu european care a început marţi în Olanda şi include vizite în Germania, Lituania şi Franţa, potrivit Realitatea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne