"Nu poţi să furi când desenezi": Băsescu despre „marele program de autostrăzi” al Guvernului Ponta

Preşedintele României Traian Băsescu.
Preşedintele României Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)

Preşedintele Traian Băsescu a discutat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Cotroceni, despre „marele program de autostrăzi” al Guvernului Ponta.

Marele program de autostrăzi, aşa cum l-a numit preşedintele, este, în opinia sa „o lipsă de respect pentru populaţie şi interesele României" şi o insultă pentru cetăţeni: "nu poţi să furi când desenezi”, atrage atenţia Băsescu.

„România se poate lega de Europa şi de ţările din jur prin cele trei coridoare: IV - Constanţa Nădlac, IX - Giurgiu - Albiţa şi VII - Dunărea. Să vii să inovezi alte priorităţi e o iresponsabilitate, iar dacă Ponta va persista să prezinte acest proiect nu va ascund că nu îi voi da niciun sprijin la Bruxelles să fie aprobat, nici nu cred că poate fi aprobat”, a declarat preşedintele.

Şeful statului consideră că Ponta are o gândire de „politruc” care nu ţine cont de interesele naţionale, ci de cele de partid..

„Un exemplu să vedeţi ce înseamnă gândire de politruc care nu înţelege nimic din mersul cu maşina, deşi e copilot. Faci coridorul IV tot, fără Valea Oltului. Va imaginaţi ce se întâmplă de la Sibiu la Vâlcea, pe o singură bandă? Se vor face nişte cozi inimaginabile. E de neconceput aşa ceva şi i-aş da un sfat: având în vedere că are în Bucureşti două freze subterane pentru tuneluri, să se gândească dacă nu ar trebui să organizeze mai repede licitaţia pentru străpungerile pe Valea Oltului prin munte, dacă firmele de aici ar putea participa la licitaţie, să nu mai ducă frezele pe cine ştie unde. Au frezele aici, ar scăpa statul de nişte costuri enorme”, a afirmat Băsescu.

Preşedintele a scos în evidenţă şi faptul că costurile de 4,8 miliarde despre care a tot vorbit premierul sunt, de fapt, o minciună.

„Am auzit şi minciuna cu 4,8 mld, poate vrea să ducă 2 mld la tata socru, mai mult de 1,8 mld nu costă de la Vâlcea la Sibiu. Sunt oameni care nu gândesc tare mult, au un nivel de iresponsabilitate extraordinar faţă de interesele naţionale în raport cu cele de partid. Cum Dumnezeu să nu îţi dai seama că îţi pierzi şi calitatea de ţară de tranzit fără Valea Oltului, nu mai vorbim de Mioveni, unde fiecare euro salvat în costul de transport e vital”, a explicat Traian Băsescu.

„Dacia şi Renault la fiecare întâlnire ridică această problemă a autostrăzii spre vest, sa poate exporta cu costuri mai mici. Vreau să cred că a fost doar o chestiune propagandistică, să arate ce autostrăzi fac ei dacă îi lăsăm cu accize, care trebuie scoasă, e destinată furtului pentru baronii locali”, a concluzionat Traian Băsescu.

Dincolo de discursuri politicianiste, şi transportatorii de marfuri din România, care au anunţat că îşi vor înceta activitatea din 9 decembrie a.c., supăraţi pe decizia guvernului Ponta de a introduce acciza de 7 eurocenţi pe carburanţi, afirmă că autostrăzile pe care Guvernul se laudă că le va construi cu banii strânşi din colectarea accizei, sunt cu prioritate, autostrăzi în afara fluxurilor şi coridoarelor de transport comercial.