O listă completă de lucruri pe care să le faci pentru tine însuţi

.
. (pixabay.com)

A sosit momentul să pun la punct această listă de lucruri pozitive pe care poţi să le faci pentru tine însuţi. Aici sunt informaţii din mai multe surse şi tot ceea ce urmează să citeşti sunt lucruri pe care eu însumi le aplic sau mă străduiesc să le aplic în viaţa mea. De cele mai multe ori îmi iese, iar când nu-mi iese, învăţ o lecţie valoroasă şi încerc din nou.

Nu pot să spun decât că această listă va avea un impact pozitiv în viaţa ta, la fel cum are şi în a mea. Alege ce rezonează cu tine şi ar fi bine să începi chiar de astăzi să aplici, iar până la sfârşitul anului, să le aplici pe toate:

1.Alege să te înconjori doar cu oamenii potriviţi

Aceşti oameni fac parte din categoria celor care te apreciază, te încurajează să te îmbunătăţeşti în moduri sănătoase şi interesante şi în preajma cărora îţi face plăcere să-ţi petreci timpul. Sunt acei oameni care te fac să te simţi bine în pielea ta, care acceptă necondiţionat cine eşti acum şi ceea ce vrei să devii.

2.Preia frâiele problemelor tale

Cel mai important este modul în care reacţionezi la problemele cu care te confrunţi şi ce faci mai departe după ce ţi-ai dat seama că eşti într-o situaţie problematică. Nu te definesc problemele din viaţa ta. La un moment dat, luăm cea mai bună decizie de care dispunem în acel moment. Pas cu pas, treaptă cu treaptă, caută să mergi în direcţia cea bună. Exact aceşti paşi mărunţi contează cel mai mult pentru că la un moment dat, îţi dai seama că de fapt ai urcat un munte.

3.Fii sincer cu tine însuţi în toate domeniile

Aruncă o privire asupra domeniilor vieţii tale şi fii sincer în legătură cu ceea ce funcţionează bine şi ceea ce ar trebui schimbat. Fii sincer în legătură cu obiectivele tale şi cu ce vrei să devii în viaţă. Caută să fii mereu sincer în toate aspectele vieţii tale pentru că tu eşti singura persoană pe care poţi conta pentru totdeauna. Acordă-ţi tot timpul de care ai nevoie pentru a te cunoaşte cât mai bine şi pe cât mai multe planuri. Astfel vei şti exact ceea ce-ţi doreşti la un moment şi vei şti mereu în ce direcţie vrei să mergi.

4.Fii tu însuţi şi bucură-te de acest lucru

Încercând să fii altcineva doar pentru că sunt persoane din viaţa ta care consideră că ar trebui să faci acest lucru, nu faci decât să iei lumii cadoul pe care tu l-ai putea oferi, prin persoana care eşti acum. Fii tu însuţi. Dă-ţi voie să-ţi exprimi ideile, punctele forte şi frumuseţea ca nimeni altcineva. Să devii o persoană cum ţi-ai dorit dintotdeauna să fii, cea mai bună versiune a ta, astfel încât tu şi cei din jur să beneficiaţi de acest lucru într-un mod pozitiv.

5.Observă şi trăieşte în momentul prezent

Tot ceea ce există se află în momentul prezent, aici şi acum. Viaţa se desfăşoară şi îşi urmează cursul chiar în această clipă. Uneori este bine să învăţăm din trecut şi să ne gândim ce putem schimba pe viitor. Problema este următoarea: cât timp petreci plecând cu mintea din momentul prezent? Evită să te tot gândeşti cât de fantastice vor fi lucrurile în viitor. Evită să tot răscoleşti trecutul observând ceea ce s-a întâmplat şi ceea ce nu s-a întâmplat. Învaţă să trăieşti în “aici şi acum” şi să experimentezi viaţa exact în momentul în care aceasta se manifestă. Apreciază lumea din jurul tău pentru frumuseţea pe care aceasta o exprimă chiar acum.

6.Fiecare greşeală te învaţă o nouă lecţie

Să faci greşeli este un lucru bun. Atunci când înveţi ceva nou, fundaţia noului drum pe care urmează să mergi este compusă şi din lecţiile pe care le înveţi din greşeli. Şi câteodată, acestea sunt cele mai valoroase. Dacă nu mai dai şi greş din când în când, asta înseamnă că nu te străduieşti destul de mult şi nu treci prin procesul de învăţare. Atunci când cineva a făcut o descoperire foarte importantă, de cele mai multe ori aceasta s-a aflat la capătul unui lung şir de aşa numite “eşecuri”. S-ar putea ca una din acele situaţii de care îţi este teamă să fie de fapt veriga de legătură către cel mai mare succes al tău de până acum.

7.Vorbeşte-ţi pe un ton politicos

Modul în care te comporţi cu tine însuţi va seta un standard pentru cei din jur. Învaţă mai întâi să te accepţi şi să îmbrăţişezi cine eşti acum. Tu eşti prima persoană care trebuie să facă asta.

8.Bucură-te de ceea ce ai acum

Această perspectivă am întâlnit-o de foarte multe ori. Cei mai mulţi dintre noi avem impresia că vom fi fericiţi în momentul în care ajungem la un anumit nivel în viaţa noastră, un nivel la care îi vedem pe ceilalţi că trăiesc: şeful tău care are un birou luminos cu geamuri mari, acea cunoştinţă a prietenului tău care are o casă pe plajă, etc. Din păcate, este o întreagă călătorie până când ajungi acolo şi când deja ai ajuns, probabil că deja te gândeşti la următoarea destinaţie. Astfel poţi ajunge să-ţi petreci toată viaţa căutând ceva nou fără să te opreşti şi să te bucuri de ceea ce ai acum. Aşa că dedică câteva momente în fiecare dimineaţă când te trezeşti şi apreciază punctul în care eşti acum în viaţă şi tot ceea ce ai obţinut până acum.

9.Fii responsabil de starea ta de fericire

Dacă te aştepţi ca altcineva să te facă fericit, nu faci nimic altceva decât să te amăgeşti. Zâmbeşte din simplul motiv că poţi să faci acest lucru. Bucură-te de cine eşti acum şi lasă ca această stare pozitivă să te inspire în călătoria ta către ziua de mâine. De cele mai multe ori, găseşti fericirea atunci când iei decizia să-ţi orientezi atenţia către aceasta. Dacă observi fericirea în oportunităţile pe care le ai, o vei găsi până la urmă. Dacă îţi faci un obicei să cauţi altceva, din păcate, vei face posibil să găseşti acel lucru.

10.Dă măcar o şansă ideilor şi aspiraţiilor tale

Din câte am observat până acum, foarte important nu este dacă primeşti o şansă, ci dacă îţi oferi tu însuţi o şansă. Nu ai cum să-ţi dai seama 100% dacă va funcţiona însă poţi să fii sigur 100% că nu va funcţiona dacă nu faci absolut nimic. De cele mai multe ori, tot ce trebuie să faci este să te dai din calea ta şi pur si simplu să începi să acţionezi. Indiferent de cum se finalizează această călătorie, totul se întâmplă exact cum ar trebui să se întâmple. Fie reuşeşti, fie înveţi ceva nou.

11.Acum este cel mai bun moment să faci următorul pas

Acum eşti pregătit să faci următorul pas. Gândeşte-te puţin. Ai tot ceea ce ai nevoie chiar acum pentru a face următorul pas mărunt, real, către ceea ce vrei să obţii. Beneficiază de oportunităţile care îţi apar şi acceptă provocările. Ele nu sunt decât cadouri care te ajută să evoluezi.

12.Autodepăşeşte-te

Este foarte bine să te inspiri din poveştile altor oameni, să-i apreciezi pentru ceea ce fac, să înveţi din poveştile lor, însă dacă vrei să intri în competiţie cu ei, nu faci nimic altceva decât să pierzi timpul. Singura persoană cu care eşti în competiţie eşti tu. Pentru că vrei să te îmbunătăţeşti continuu şi să devii cea mai bună variantă a ta.

13.Bucură-te când alţi oameni reuşesc

Observă care sunt lucrurile care îţi plac la ceilalţi oameni şi spune-le acestea cu zâmbetul pe buze. Atunci când îi apreciezi pe oamenii din jurul tău, acest lucru va crea o atmosferă plăcută şi productivă. Aşa că bucură-te pentru cei ce reuşesc să facă progres într-un anumit domeniu. Felicită-i pentru victoriile lor. Primeşti ceea ce dai. Mai devreme sau mai târziu, îşi vor face apariţia oameni care vor începe să te susţină şi să-şi arate aprecierea pentru ceea ce faci.

14.Observă partea plină a paharului în situaţii dificile

Atunci când lucrurile devin dificile, atunci când te simţi la pământ, inspiră profund de câteva ori şi observă partea plină a paharului. Aminteşte-ţi mereu că poţi şi vei deveni mai puternic după această perioadă dificilă. De asemenea, dă-ţi seama de reuşitele şi lucrurile din viaţa ta care funcţionează aşa cum îţi doreşti. Îndreaptă-ţi atenţia asupra a ceea ce ai şi nu asupra a ceea ce nu ai.

15.Iartă-i pe ceilalţi cât şi pe tine

La un moment dat, în viaţa noastră am fost răniţi de ceilalţi sau de deciziile pe care le-am luat. Deşi sentimentul dureros prin care trecem este la un nivel normal, câteodată se întâmplă să ne obsedeze prea mult timp. Retrăim aceeaşi situaţie şi trecem prin aceeaşi stare de mai multe ori, întâmpinând dificultăţi în a depăşi întâmplarea. Iertarea este soluţia. Asta nu înseamnă că vei şterge acea amintire sau vei uita ce s-a întâmplat. Ci înseamnă că laşi deoparte resentimentele şi durerea şi alegi să înveţi din ceea ce s-a întâmplat, mergând mai departe în călătoria ta prin viaţă.

16.Ajută-i pe cei din jurul tău

Arată că-ţi pasă de cei din jurul tău. Îndrumă-i dacă ştii o cale mai bună. Cu cât oferi mai multă valoare celor din jur şi-i ajuţi atunci când au nevoie, cu atât îşi vor face apariţia oameni în viaţa ta care te vor ajuta atunci când întâlneşti vreo situaţie dificilă. Dragostea şi bunătatea dau naştere la dragoste şi bunătate. Cu trecerea timpului, acest bulgăre devine decât din ce în ce mai mare.

17.Ascultă-ţi intuiţia

Acest lucru nu este valabil doar pentru femei. Sunt convins că şi bărbaţii au acea parte din ei prin care îşi pot da seama care este cea mai bună decizie pentru ei la un moment dat. Dacă te ajută, discută ideile pe care le ai cu cei apropiaţi ţie însă oferă-ţi destul timp de răgaz pentru a-ţi asculta intuiţia. Fii sincer cu tine însuţi. Spune-ţi ceea ce vrei să-ţi spui, fără ocolişuri. Fă ceea ce crezi cu adevărat în inima ta că este corect.

18.Ţine sub supraveghere nivelul de stres şi mai ia câte o pauză

Ia-o uşor şi respiră profund. Dă-ţi voie să iei o pauză, adună-ţi ideile şi continuă să mergi în direcţia aleasă cu o minte clară şi cu un scop precis. Atunci când eşti ocupat la maxim, o pauză scurtă îţi poate reechilibra mintea şi-ţi îmbunătăţeşte nivelul de productivitate. Aceste pauze scurte te ajută să-ţi vii în fire şi să reflectezi puţin la ceea ce ai făcut până acum pentru a te asigura că eşti pe aceeaşi traiectorie cu obiectivele tale.

19.Observă frumuseţea lucrurilor simple

În loc să aştepţi să aibă loc evenimentele majore din viaţa ta, cum ar fi momentul în care te căsătoreşti, faci copii, eşti promovat, câştigi la loterie etc. caută să observi frumuseţea în lucrurile mici care se întâmplă în fiecare zi. Lucruri mărunte ca atunci când bei o ceaşcă de cafea sau ceai în linişte dimineaţa sau gustul şi mirosul delicios al unei mese gătite în casă sau plăcerea de a împărtăşi o activitate de care te bucuri cu altcineva, sau momentul în care ţii de mână partenerul de viaţă. Atunci când observi aceste lucruri frumoase şi te bucuri de ele în fiecare zi, vei observa cum se va modifica calitatea vieţii tale.

20.Tolerează lucrurile care nu sunt perfecte

O provocare destul de mare cu care se confruntă oamenii care vor să se îmbunătăţească şi vor să facă lumea mai bună este să accepte lucrurile aşa cum sunt. Câteodată este mai bine să accepţi şi să apreciezi lumea aşa cum este, pe oamenii din jurul tău exact aşa cum sunt, în loc să încerci să transformi fiecare om sau eveniment astfel încât să se conformeze cu un ideal imposibil. Nu, asta nu înseamnă că ar trebui să accepţi mediocritatea, ci doar să înveţi să apreciezi şi să valorifici lucrurile atunci când nu sunt perfecte.

21.Fă ceva pentru obiectivele tale în fiecare zi

Când mă apuc să fac ceva nou şi simt că intru pe un teritoriu pe care nu am mai fost până acum, îmi amintesc de următoarele cuvinte: o călătorie de 1.000 de km începe cu primul pas. Atunci când vine vorba de visul tău, începe să faci câte un pas mic, logic în fiecare zi. Cu cât lucrurile se complică mai mult şi reuşeşti să treci peste dificultăţi, cu atât mai norocos vei deveni. În timp ce sunt destul de mulţi oameni care la un moment dat în viaţă decid că vor să-şi urmeze chemarea, numărul celor care şi fac ceva în această privinţă este destul de redus. Ce vreau să spun prin “fac ceva în această privinţă” este că te dedici rezultatului pe care vrei să-l obţii.

22.Fii sincer cu modul în care te simţi

Dacă suferi, ia-ţi timpul de care ai nevoie pentru a lăsa această emoţie să treacă şi fii sincer cu tine însuţi. Vorbeşte cu cei apropiaţi. Spune-le adevărul despre modul în care te simţi, în timp ce ei te ascultă. Acest gest simplu de a-ţi lua de pe umeri această greutate şi a o scoate la iveală este primul pas pentru a trece complet de acest lucru.

23.Asumă-ţi responsabilitatea pe deplin şi complet

Asumă-ţi alegerile şi greşelile pe care le faci. Fii pe fază să faci toţi paşii necesari astfel încât să te îmbunătăţeşti de pe urma lor. Fie îţi asumi responsabilitatea pentru viaţa ta sau va apărea altcineva care va face acest lucru şi în acel moment vei deveni un sclav al ideilor şi viselor acelei persoane, în loc să fii un iniţiator al propriului drum. Tu eşti singurul care poate influenţa ce semnificaţie primesc evenimentelor din jurul tău şi implicit acest lucru va influenţa modul în care te simţi. Şi nu va fi uşor. Sunt situaţii în care s-ar putea să întâmpini obstacole. Dacă alegi să nu fii responsabil, alegi o viaţă în care doar exişti.

24.Concentrează-ţi atenţia asupra lucrurilor pe care poţi să le controlezi

Sunt situaţii în care pur si simplu nu poţi să schimbi totul însă există mereu ceva de schimbat. Dacă îţi iroseşti timpul, abilităţile şi energia emoţională pe lucruri pe care nu poţi să le controlezi, acest lucru nu va face decât să-ţi creeze o stare de frustrare, amăgire şi de stagnare. Caută să-ţi învesteşti energia în lucrurile pe care le poţi controla şi treci la acţiune acum.

25.Observă cât de bogat eşti în acest moment

Chiar dacă treci prin situaţii dificile, este important să menţii lucrurile în perspectivă. Aseară nu te-ai culcat flămând şi nu ai dormit afară. Ai avut de ales cu ce haine să te îmbraci dimineaţa. Nu ţi-ai petrecut niciun minut într-o stare de frică. Ai acces la îngrijiri medicale dacă ai nevoie şi poţi să bei apă curată. Ai acces la internet şi poţi să citeşti. Unii ar putea spune că eşti foarte bogat aşa că aminteşte-ţi să araţi recunoştinţă pentru toate lucrurile pe care le ai.

Probabil că deja ai ghicit că următorul articol va conţine o listă de lucruri pe care ar trebui să te opreşti să ţi le mai faci. Deja este în proces de creaţie şi am avut multe momente de “aha!” în timp ce am scos la iveală toate comportamentele negative la care obişnuiam sau câteodată încă obişnuiesc să mă supun.

Ar mai fi ceva de adăugat la această listă? Intră pe facebook şi lasă un comentariu.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com