Olanda, Amsterdam: bere şi muncă pentru alcoolicii de stradă

Linie de îmbuteliere a berii.
Linie de îmbuteliere a berii. (PATRICK HERTZOG / AFP / Getty Images)

Bere în schimbul unui loc de muncă în calitate de gunoier. Dar nu pentru cetăţenii de rând, doar pentru alcoolici. Se întâmplă în fiecare zi în Amsterdam.

ONG-ul olandez Rainbow foundation, care se ocupă de cei săraci şi de cei fără adăpost, a lansat un program, finanţat în parte de către stat şi parţial de către persoane fizice, în scopul de a elimina alcooliştii de pe străzi şi de a restabili legea şi ordinea în oraş.

După pumnul de fier al autorităţilor, care au înăsprit în prealabil amenzile, apoi au interzis consumul de băuturi alcoolice în locuri publice, dar fără a obţine nici un rezultat, fundaţia a considerat potrivit să utilizeze abordarea opusă: să ofere locuri de muncă pentru persoanele cu alcoolism cronic în schimbul a 10 euro pe zi, o jumătate de pachet de tutun de rulat şi cinci beri (două dimineaţa, împreună cu cafeaua, două la prânz cu o masă caldă şi una la sfârşitul zilei).

Cum se spune: dacă toleranţă zero nu funcţionează, poate este timpul să se utilizeze liberalismul tipic olandez, deja destul de celebru în domeniul luptei împotriva drogurilor: dacă nu poţi elimina dependenţa, înţelege-o şi controleaz-o pentru a ajuta pe cei care suferă. Un gând care pare că funcţionează văzându-i pe cei 30 de alcoolici care au aderat la program, cu o mătura şi un făraş în mână, care par satisfăcuţi. Nu numai pentru că nu-şi mai petrec zilele pe băncile din parc dar şi pentru că au încetat să bea super-alcoolice, cum ar fi whisky sau rom, limitându-se la berile oferite de ONG.

Lista de aşteptare a devenit între timp lungă şi se pare ca şi alte oraşe olandeze sunt gata să experimenteze noul program. Cu acest proiect -pilot, alcoolici de fapt "beau mai puţin, sunt ţinuţi sub control şi au un loc de muncă care îi ţine departe de necazuri cât şi o masă caldă în fiecare zi", a declarat pentru New York Times, Hans Wijnands, directorul de la Rainbow foundation, care a lansat programul de recuperare. "Pe de altă parte, dacă le spui acestora te putem ajuta să nu mai bei nu merge", a adăugat Wijnands, a cărui ONG primeşte aproximativ 80 la sută din fonduri de la stat. "Dar dacă le spui o să-ţi dau un loc de muncă pentru o pereche de cutii de bere pe zi, atunci acest lucru funcţionează".

Beneficiile sunt multe şi nu doar pentru persoanele aflate în dificultate şi incluse în cadrul programului dar şi pentru autorităţi, care au încetat să mai facă patrule de noapte. Chiar şi locuitorii din cele trei districte din Amsterdam, unde, în acest moment a iniţiat proiectul, par a fi mulţumiţi: nu mai există lupte în parcurile publice, în cartiere, nici apeluri de noapte pentru poliţie. Singurii care s-au opus iniţiativei au fost politicienii conservatori ai Consiliului Local din zonă care, l-au numit ironic "beer project" şi au acuzat guvernul că risipeşte banii publici literalmente pe litri de bere. Dar proiectul are mulţi fani şi aşa cum a fost subliniat de către ziarul newyorkez, dă acestor oameni un loc de muncă şi limitează consumul de alcool iar acest lucru este extraordinar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe