Orban vrea Congres. "Pierderea Capitalei este de neacceptat. Nu trebuie scos Predoiu ţap ispăşitor"

Conducerea PNL ar trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru eşecul din Capitală. Nu este normal ca Predoiu şi preşedinţii filialelor de sector să fie scoşi ţapi ispăşitori, este de părere Ludovic Orban.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Nevoit să abandoneze cursa electorală după ce a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA, Ludovic Orban arată cu degetul spre conducere partidului după eşecul răsunător înregistrat în Capitală. Într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, liberalul vorbeşte despre o schimbare rapidă a lidershipului pentru ca eşecul de la locale să nu se repete în toamnă la parlamentare.

"Părerea mea e limpede, trebuie să acceptăm faptul că nu am câştigat alegerile locale. Trebuie să acceptăm că nu am obţinut un scor pe măsura aşteptărilor, nu pot să fiu de acord şi să accept afirmările făcute cum că PNL a avut cel mai bun scor de după anii `90, din istoria sa la locale. PNL este rezultatul fuziunii dintre două partide. Numai dacă ne uităm în 2008, suma voturilor celor două partide la locale a depăşit 50%.

De asemenea, nu trebuie privită evoluţia din PNL strict prin prisma rezultatelor de la alegerile locale, ci şi prin prisma evoluţiei din ultimul an, în care partidul a fost pe un trend descendent. Rezultatul acestor alegeri nu a făcut decât să confirme acest trend descendent, care era evidenţiat de sondajele de opinie. Pierderea Capitalei este de neacceptat. Nu numai pierderea Capitalei, ci mai ales rezultatul obţinut pe Capitală este extrem de prost.

Iar răspunderea rezultatului pe Bucureşti nu este doar a conducerii la nivelul Capitalei, nu trebuie scos Predoiu ţap ispăşitor şi nici preşedinţii filialelor de sector. Toţi aceştia au fost numiţi de conducerea centrală, cu câteva luni înainte de alegerile locale, plus candidaţii la primărie care au fost desemnaţi de grupul dominant din conducerea PNL. Ca urmare, rezultatul este o reflectare a percepţiei PNL, nu neapărat a PNL Bucureşti, ci a partidului la nivel naţional", a declarat Ludovic Orban.

Dacă PNL nu vrea să se repete un astfel de scenariu şi la alegerile parlamentare, atunci, în opinia lui Orban, singura soluţie pentru PNL este să dea dreptul bazei partidului, membrilor liberali, care ştiu foarte bine din relaţia cu cetăţenii ce lideri aduc plusuri partidului şi care dintre ei aduc minusuri.

"Trebuie să îi lăsăm să îşi aleagă conducerile la nivel local, judeţean şi naţional. Membrii PNL trebuie lăsaţi să-şi aleagă conducătorii. Acum conducerile sunt numite, fie de la centru, fie după negocieri, deci nu avem o legitimitate conferită prin alegeri în partid. Membrii PNL ştiu să îi aleagă pe cei care să-i conducă la alegerile parlamentare. Dacă vrem să avem o şansă la parlamentare, va trebui sa face o schimbare majoră exact în sensul celei pe care o aşteaptă oamenii de la noi", a subliniat liberalul.

Întrebat dacă marele congres ar trebui să aibă loc înaintea alegerilor parlamentare, Ludovic Orban a replicat: "Cu siguranţă. Cât mai repede. Eu cred că până la 15 septembrie ar trebui să finalizăm întreg procesul de alegeri interne".