Parlamentarii şi-au modificat statutul. Derogare de la Codul Penal pentru aleşi

Deputaţii şi senatorii îşi vor putea angaja la cabinete vechii colaboratori, fără ca acest lucru să le aducă acuzaţia de conflict de interese.
Vot în Camera Deputaţilor
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)

Cu 275 voturi pentru şi 22 de abţineri, plenul reunit al Parlamentului a votat miercuri modificarea Legii Statutului deputaţilor şi senatorilor astfel încât parlamentarii să-şi poată angaja la cabinete persoanele cu care au lucrat în ultimii cinci ani fără ca acest lucru să fie considerat conflict de interese, aşa cum prevede Codul Penal.

Raportul favorabil al comisiei parlamentare pentru această derogarea de la Codul Penal a fost adoptat marţi, relatează hotnews.

"Este doar modificarea aceea care prevede că nu e conflict de interese. E un aviz favorabil. Amendamentul asta spune, că nu e un conflict de interese ca eu să păstrez un angajat chiar dacă a lucrat cu mine cinci ani", a precizat Adriana Săftoiu (PNL), vicepreşedintele comisiei, citată de News.ro.

"Dacă eu te-aş angaja pe tine la cabinetul meu parlamentar şi tu eşti foarte bună, după cinci ani de zile eu iţi spun că trebuie să pleci? Nu are nicio logică povestea asta. Despre asta e vorba", a mai argumentat Săftoiu, pledând pentru proiectul iniţiat de deputaţi de la PSD, UDMR, ALDE şi PMP .

Reamintim că propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor a fost semnată de patru deputaţi: Marcel Ciolacu (PSD), Korodi Attila (UDMR), Avram Constantin (ALDE), Eugen Tomac (PMP) care au cerut ca după articolul 38, alineatul (12), să se introducă un nou alineat:

<<12^1 Prin derogare de la art. 301 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completările ulterioare, nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care senatorii sau deputaţii s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani.>

Ce prevede acest articol din Codul Penal:

Art. 301: Conflictul de interese
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică",
arată sursa citată.