Parlamentul tras pe bară. Ponta modifică „pe şest” Legea Educaţiei

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)

Guvernul Victor Ponta a adoptat săptămâna trecută, în linişte, o ordonanţă de urgenţă care aduce o serie de modificări Legii educaţiei naţionale, dintre care cea mai notabilă este oferirea posibilităţii persoanelor private de a înfiinţa universităţi particulare, scrie miercuri romanialibera.ro

Modificările la Legea educaţiei naţionale din 2011, adoptate în şedinţa de guvern de joia trecută, au trecut neobservate, fără vreo dezbatere şi fără a se oferi prea multe explicaţii publice pe marginea lor, în ciuda faptului că acestea sunt substanţiale.

În conformitate cu noile prevederi, de acum încolo, o persoană fizică sau un grup de persoane fizice vor putea înfiinţa o instituţie de învăţământ superior particular şi confesional, având în continuare cali­tatea de ­fondatori. Iar fondatorii beneficiază de o mulţime de drepturi, inclusiv în ceea ce priveşte desfiinţarea sau dizolvarea universităţii şi patrimoniului acumulat.

„În caz de desfiinţare, dizolvare sau lichidare, patrimoniul instituţiilor de învăţământ superior particulare şi confesionale particulare revine fondatorilor”, reiese din lege.

Practic, persoanele fizice fondatoare îşi vor putea însuşi patrimoniul care a rezultat din taxele studenţilor şi pentru care nu au plătit impozite şi TVA, pentru că universităţile private sunt instituţii nonprofit. După un astfel de demers, aceştia vor putea să înfiinţeze o nouă universitate particulară pentru că nimeni nu le interzice acest lucru.

Potrivit România Liberă, PSD a încercat şi în 2012 să introducă o prevedere similară printr-un proiect de lege iniţiat de Petru Filip şi Cătălin Croitoru, însă preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională, care a decis că modificarea este neconstituţională.

Social-democraţii nu s-au lăsat şi, în contextul discuţiilor pe tema revizuirii Constituţiei, au încercat să rezolve în mod direct această chestiune, prin modificarea Legii fundamentale, astfel încât sub principiul autonomiei universitare să intre şi „capacitatea, recunoscută prin lege, a instituţiilor de învăţământ superior de a-şi gestiona direct şi nemijlocit patrimoniul”.

Cum revizuirea Constituţiei nu mai are loc, Guvernul Ponta şi-a continuat iniţiativa şi a revenit cu aceeaşi prevedere catalogată drept neconstituţională în urmă cu doi ani.

Cel mai probabil, premierul şi apropiaţii săi au mizat pe faptul că ordonanţa va trece neobservată în contextul în care toată atenţia era îndreptată spre ştiri despre congrese, prezidenţiabili, procese şi arestări. Mai mult decât atât, premierul nu a mai mers pe varianta proiect de lege, aşa cum a făcut în 2012. Acesta a ales să facă aceste modificări ale Legii educaţiei printr-o ordonanţa de urgenţă, care nu poate fi atacată la CCR decât de Avocatul Poporului. Însă, acest lucru este puţin probabil, având în vedere că tocmai PSD l-a susţinut pe Victor Ciorbea pentru a ocupa funcţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne