Partidul Saenuri a câştigat alegerile din Coreea de Sud

Park Geun-Hye, liderul interimar şi candidatul prezidenţial din partea partidului conservator Saenuri, în Seul, 12 aprilie 2012
Park Geun-Hye, liderul interimar şi candidatul prezidenţial din partea partidului conservator Saenuri, în Seul, 12 aprilie 2012 (Jung Yeon-Je / AFP / Getty Images)

SEUL - Partidul de la guvernare, Saenuri (Partidul Noua Frontieră), a obţinut o majoritate surprinzătoare în alegerile Adunării Naţionale din Coreea de Sud care au avut loc miercuri.

Cursa a fost atât de strânsă până la sfârşit, încât, chiar şi după închiderea secţiilor de votare miercuri la ora 18:00, câştigătorul nu putea fi prezis. Faptul că partidul conservator Saenuri a câştigat o majoritate a fost o mare surpriză.

Partidul Saenuri a câştigat 153 de locuri în Adunarea Naţională de 300 de locuri, în timp ce opoziţia Partidul Democrat Unit şi partenerul său de coaliţie, Partidul Progresist Unit, a câştigat 140 de locuri împreună.

Comentatorii au spus că rezultatul votului Adunării Naţionale va indica, într-o oarecare măsură, rezultatele alegerilor prezidenţiale care vor avea loc pe 19 decembrie. Este prima dată în 20 de ani, când cele două alegeri au loc în acelaşi an.

Politicile sociale şi construcţia unei noi baze militare controversate pe insula Jeju au fost probleme majore în timpul campaniei.

După victoria decisivă, Park Geun-Hye, liderul Partidului Saenuri, va fi probabil un candidat prezidenţial în timpul următoarelor alegeri din ţară şi nu se va confrunta cu o opoziţie prea mare, subliniază The Korea Herald.

"Cu siguranţă vom pune în practică toate lucrurile pe care le-am promis oamenilor", a declarat ea joi, potrivit publicaţiei. "Vom începe într-un mod nou, cu o mentalitate care ne va aminti că suntem păcătoşi, dacă vom reveni la metodele din trecut."

Ea a adăugat că partidul Saenuri nu a fost la înălţime în trecut, dar a afirmat că "Eu cred că am primit o ultimă şansă", potrivit televiziunii Arirang.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe