Perspectivă globală asupra luptei anti-fracturare, dezbateri cu invitaţi internaţionali

Lobby la deputaţi: SCOATEŢI FRACTURAREA DIN EUROPA!
Lobby la deputaţi: SCOATEŢI FRACTURAREA DIN EUROPA! (Fracking Free Ireland)

Luni, 5 mai, ora 18, la Galeria Nouă, de pe Bulevardul Aviatorilor nr. 9, va avea loc o dezbatere pe tema fracturării hidraulice, cu participarea a doi invitaţi din America de Sud şi Austria, ce vor oferi o perspectivă globală asupra luptei anti-fracturare.

Cei doi invitaţi, Giulio Ohaluer, activist din provincia Neuquen, nordul Patagoniei, primul loc fracturat din Argentina şi Markus Wailand, regizor de filme documentare din Austria vor împărtăşi audienţei din experienţele lor legate de fracturare, de pe trei continente, declară organizatorii evenimentului.

Astfel, Giulio Ohaluer va vorbi despre ce a însemnat fracturarea în Argentina şi în America de Sud, per ansamblu, iar regizorul Wailand va prezenta situaţia actuală din Austria şi modul în care activiştii de mediu au reuşit să blocheze, temporar, fracturarea hidraulică.

Regizorul austriac va împărtăşi, de asemenea, parte din experienţele sale legate de lupta antifracturare din Marea Britanie şi din Polonia, unde a filmat în perioadele cele mai tensionate din 2013.

Reamintim că şi Marea Britanie s-a confruntat recent cu un fenomen de tip Pungeşti, forţele de ordine intervenind cu brutalitate împotriva localnicilor din Barton Moss, ale căror pământuri sunt puse în pericol de proiectul unei companii gazifere, IGas care îşi propune să exploateze gaze de şist lângă casele lor.

Ultimul “incident” violent din Barton Moss a avut loc pe 13 martie a.c., când poliţia a intervenit violent pentru a-i împrăştia pe protestatarii strânşi într-o tabără de rezistenţă extrem de asemănătoare celei de la Pungeşti. Au fost răniţi vârstnici, femei, inclusiv femei însărcinate, copii. Protestatarii din Marea Britanie au declarat că vor reclama la ONU gravele abuzuri ce au avut loc în regiunea lor.

La rândul său, Polonia, condusă de un premier care susţine exploatarea cărbunelui şi a gazelor de şist, este curtată intens de Chevron, pe fundalul unei puternice împotriviri a societăţii civile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne