Petrom pierde procesul împotriva Consiliului Concurenţei legat de amenda din 2011

.
. (Nicu Luca / The Epoch Times)

Compania Petrom Marketing a pierdut, în primă instanţă, procesul intentat Consiliului Concurenţei, care a amendat compania petrolieră cu 137,28 de milioane de lei, în anul 2011, pentru o înţelegere anticoncurenţială privind eliminarea de pe piaţă a unui sortiment de benzină. Procesul s-a judecat la Cutea de Apel Bucureşti, decizia fiind dată miercuri.

Este vorba despre sortimentul Eco Premium, benzină fără plumb aditivată cu substitut de plumb, anunţau reprezentanţii Petrom la vremea respectivă, retras de pe piaţă la sfârşitul anului 2008, pe considerente economice şi de mediu. Sortimentul reprezenta circa 2% din piaţa locală de carburanţi.

În momentul investigaţiei Consiliului Concurenţei, OMV Petrom Marketing SRL era operatorul benzinăriilor OMV.

În anul 2011, şase companii petroliere au primit o amendă totală de 891,72 de milioane de lei. Cea mai mare, de 366,53 de milioane de lei (conform cu cifra de afaceri), a fost primită de o altă companie din Grupul Petrom, SC OMV Petrom SA, care opera la acea vreme benzinăriile Petrom şi PetromV. lukoil România a fost atunci amendată cu 136,89 de milioane lei, iar Rompetrol Downstream SRL cu 159,55 de milioane de lei. Compania MOL România Petroleum Products SRL a primit o amendă de 80,26 de milioane de lei, în timp ce SC ENI România SRL a fost amendată cu 11,19 milioane de lei.

Consiliul Concurenţei a câştigat totodată şi procesul intentat de MOL România, care de asemenea contestase amenda, însă a pierdut în faţa ENI România SRL, operatorul benzinăriilor Agip.

”Este puţin probabil că unii să fie vinovaţi, iar alţii să nu fie vinovaţi. În principiu, la cartel, ori sunt toţi, ori nu-i niciunul. Straniu este că instanţa la unii a spus că sunt vinovaţi, iar la alţii că nu sunt vinovaţi. Ciudat este şi că am avut aceeaşi echipă de avocaţi şi la cazul Petrom şi la procesul cu ENI. Cu toate acestea, instanţa ne-a dat dreptate în procesul cu unul dintre Petrom-uri şi în cel cu MOL, însă am pierdut procesul cu ENI”, a declarat, pentru Agenţia de presa r/News, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Judecătorii care au dat verdictul sunt însă diferiţi.

”Ce-i drept, nu avem încă motivaţiile. Când or scrie, ne-om lămuri şi noi de ce unul a gândit într-un fel şi altul a gândit în alt fel. Avem trei pronunţări la Curtea de Apel, mai urmează alte trei. Trebuie să vedem motivările”, a menţionat Chiriţoiu.

Şeful autorităţii de concurenţă apreciază că o sentinţă definitivă şi irevocabilă în aceste procese vom avea, cel mai probabil, la sfârşitul anului viitor.

Banii din acestea amenzi au fost deja încasaţi şi vărsaţi la bugetul de stat, a explicat Bogdan Chiriţoiu. ”Dacă statul pierde vreunul din procese (definitiv şi irevocabil, n.r.), statul va trebuie să plătească banii înapoi”, a punctat preşedintele Consiliului.

Consiliul Concurenţei a aplicat anul trecut amenzi în valoare totală de 6,78 de milioane de euro, iar în 2011 amenzile s-au ridicat la 294,16 milioane de euro. De altfel, valoarea sancţiunilor din 2011 este cea mai mare din istoria autorităţii de concurenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie