Plângere penală împotriva Ecaterinei Andronescu, pe motiv că nu i-a retras lui Ponta diploma de doctorat

Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Mihail Neamţu, preşedintele partidului Noua Republică a anunţat luni că va face plângere penală pe numele fostului ministru PSD al învăţământului, Ecaterina Andronescu. Neamţu o acuză pe Andronescu de faptul că a refuzat să retragă diploma de doctor a premierului Victor Ponta, deşi Senatul Universităţii Bucureşti constatase, fără dubiu, faptul că lucrarea de doctorat a premierului este un plagiat.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate luni, Neamţu a precizat că, în situaţia în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) va respinge sesizarea prin care el, Adrian Papahagi şi Augustin Ofiţeru au solicitat infirmarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale şi redeschiderea dosarului de plagiat a premierului, atunci se va înainta o plângere pentru abuz în serviciu pe numele fostului ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

"Senatul Universităţii Bucureşti a constatat fără dubiu plagiatul. (Ecaterina Andronescu n.r.) avea obligaţia stipulată în datoriile de serviciu să retragă titlul de doctor şi nu a făcut-o şi aceasta reprezintă abuz în serviciu. De asemenea, vom face plângere penală şi împotriva Oficiului Român pentru Drepturi de Autor, o instituţie în subordinea premierului", a declarat Mihail Neamţu.

Ulterior conferinţei de presă, magistraţii Curţii Supreme au decis ca premierul Victor Ponta nu va fi cercetat pentru plagiat, respingând contestaţia formulată de Neamţu, Papahagi şi Ofiţeru. Informat despre decizia ÎCCJ, Mihail Neamţu a confirmat pe contul său de Facebook că va depune plângere penală împotriva Ecaterinei Andronescu, a lui Andrei Pricopie şi a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), organ în subordinea Guvernului, ce acţionează ca autoritate unică de reglementare, evidenţa prin registre naţionale, supraveghere, autorizare, arbitraj şi constatare tehnico-ştiinţifică în domeniul drepturilor de autor şi al drepturilor conexe.

Reamintim că premierul Ponta a fost acuzat în 2012 de revista Nature că ar fi plagiat mai mult de jumătate din lucrarea sa de doctorat intitulată "Curtea Penală Internaţională", susţinută în 2003. Sesizat asupra plagiatului, Parchetul General al României, condus de Tiberiu Niţu a decis ca nu poate măsura cantitativ cât a copiat Ponta în lucrarea sa şi a decis să nu înceapă urmărirea penală împotriva premierului.

Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru au contestat la ICCJ decizia Parchetului General, pe motiv că procurorul de caz a administrat probe fără să înceapă urmărirea penală şi şi-a fundamentat integral decizia legată de lucrarea de doctorat a premierului pe expertizele ORDA, structură aflată în subordinea Guvernului. Cei trei au anunţat că vor cere alte expertize decât cele făcute de structurile din subordinea Guvernului. Astăzi, magistraţii ICCJ au respins solicitarea celor trei. Motivaţia hotărârii nu a fost încă publicată.