Planurile ministrului Culturii cu celebra operă a lui Brâncuşi - "Cuminţenia Pământului"

Celebra operă a sculptorului Constantin Brâncuşi - "Cuminţenia Pământului" - va fi găzduită într-o primă fază la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", însă în viitorul apropiat va fi itinerată în ţară, urmând să fie expusă în contexte speciale, în muzee de artă, galerii, a anunţat ministrul Culturii.
"Cuminţenia Pământului", celebra operă a sculptorului Constantin Brâncuşi
"Cuminţenia Pământului", celebra operă a sculptorului Constantin Brâncuşi (Facebook.com/Corina Şuteu)

Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" este, în prezent, cea mai vizitată instituţie muzeală din Bucureşti, iar mutarea "Cuminţeniei Pământului" în acest spaţiu este menită unei expuneri cât mai largi a lucrării, pentru un public cât mai numeros şi mai divers, ce o va putea recepta în multiplele ei valenţe, nu doar în siajul tradiţiei artistice din care provine, a scris duminică, pe contul său de Facebook, ministrul Culturii, Corina Şuteu.

"Într-adevăr, Muzeul Satului e unul de etnografie, iar includerea unei capodopere a avangardei de secol XX într-o astfel de instituţie este atipică. Modalitatea de achiziţie a "Cuminţeniei Pământului" a fost, însă, ea însăşi o premieră pentru România, iar Ministerul Culturii îşi doreşte să creeze un cadru dedicat, unic, pentru această lucrare, care să servească drept punct de plecare pentru o regândire contemporană a Muzeului Satului în integralitatea sa, începînd cu un proiect arhitectural de expunere, supus dezbaterii publice şi menit integrării acestei opere în ansamblul artistic de la Şosea", a declarat Corina Şuteu.

Această regândire a Muzeului Satului pornind de la "Cuminţenia Pământului", dincolo de percepţia publică actuală, reprezintă în ultimă instanţă, potrivit ministrului Culturii, recunoaşterea naturii prin definiţie vii a muzeului ca instituţie.

"Faptul că, într-o primă fază, "Cuminţenia Pământului" va fi găzduită de Muzeul "Dimitrie Gusti" nu înseamnă că ea va fi accesibilă doar bucureştenilor: în viitorul apropiat, lucrarea va fi itinerată în România, urmând să fie expusă în contexte speciale, în muzee de artă, galerii etc", a adăugat oficialul.

În ceea ce priveşte construcţia unui Atelier Brâncuşi în spaţiul Muzeului Satului, Corina Şuteu a subliniat faptul că un astfel de proiect nu se află, în acest moment, în planurile Ministerului Culturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne