Politicianism în armata SUA: Colonel de puşcaşi marini care a cerut tragerea la răspundere pentru dezastrul din Afganistan, băgat în arest

Locotenent-colonelul Stuart Scheller din corpul puşcaşilor marini americani
Locotenent-colonelul Stuart Scheller din corpul puşcaşilor marini americani (Captură video)
ISABEL VAN BRUGEN
29.09.2021

Un colonel al corpului de puşcaşi marini care a îndrăznit să critice conducerea militară superioară cu privire la gestionarea retragerii trupelor americane din Afganistan a fost arestat, potrivit rapoartelor.

„Tot ce a făcut fiul nostru a fost să pună întrebările pe care le punea toată lumea, dar erau prea speriaţi pentru a rosti cu voce tare”, a declarat pentru Task & Purpose tatăl locotenentului colonel Stuart Scheller, Stu Scheller Sr. „El cerea tragerea la răspundere. De fapt, cred că el chiar a cerut scuze publice pentru că s-au făcut greşeli, dar ei nu au putut face acest lucru, ceea ce este uluitor”.

Scheller a publicat pentru prima dată un videoclip pe contul său personal de Facebook pe 26 august criticând retragerea din Afganistan. Gestul a provocat reacţii adverse. Apărând acel videoclip, el a publicat un alt clip în care spunea că solicită „tragerea la răspundere a superiorilor mei” pentru „greşelile evidente care au fost făcute”.

„Nu spun că putem reface ceea ce a fost distrus. Tot ce am cerut a fost acceptarea răspunderii, ca oamenii să comenteze ceea ce am ridicat în discuţie şi să spună: 'Da, s-au făcut greşeli'”, a spus Scheller la acea vreme, anunţând că demisionează.

Videoclipul iniţial al lui Scheller a fost postat în ziua în care 13 militari americani şi peste 100 de afgani au fost ucişi într-un atac lângă aeroportul internaţional din Kabul.

„A avut ordin să păstreze tăcerea şi i-au cerut să nu vorbească”, a spus tatăl colonelului Scheller. „A făcut-o şi l-au arestat. Nu ştiu ce vor face cu el".

Un purtător de cuvânt al Comandamentului pentru Instruire şi Educaţie al Puşcaşilor Marini a declarat într-un comunicat că Scheller este „în prezent în arest preventiv” în aşteptarea audierii preliminare.

„Ora, data şi locul procedurilor nu au fost stabilite. Locotenentului colonel Scheller i se vor respecta toate procedurile de drept”, scrie în declaraţie.

„Am avut veterani din Vietnam care m-au contactat pentru a-l aplauda pentru curajul său, deoarece şi ei vor să ştie: a meritat totul?” Scheller senior a continuat. „A cerut asumarea răspunderii şi onestitate de la superiori, asta era tot ce cerea. Iar Corpul Puşcaşilor Marini ce a făcut? L-au băgat în închisoare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor