Ponta a refuzat să decoreze unele personalităţi din conducerea ICR: „Au avut opinii anti-româneşti, chiar fasciste”

Traian Băsescu vs Victor Ponta
Traian Băsescu vs Victor Ponta (Ioana Florea/Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională acuzând un conflict de natură constituţională care ar fi fost generat de refuzul premierului Victor Ponta de a contrasemna decrete prezidenţiale care vizau decorarea unor personalităţi care au asigurat conducerea Institutului Cultural Român în perioada 2005-2012. În replică, premierul şi-a explicat refuzul argumentând că cei propuşi "erau persoane care au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste" şi au deturnat bani publici, relatează Evz.ro

CCR va lua în discuţie sesizarea preşedintelui la 21 mai. Şeful statului l-a acuzat pe Victor Ponta că a refuzat nemotivat să semneze proiectul de decret privind conferirea unor decoraţii: Ordinul Naţional "Steaua României" - în grad de Cavaler acordat lui Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al ICR; Ordinul Naţional Serviciul Credincios - în grad de Cavaler acordat lui Mircea Mihăieş şi Tania Radu, foşti vicepreşedinţi ai ICR; Ordinul Naţional "Pentru Merit" - în grad de Cavaler acordat lui Dan Croitoru, fost secretar general al ICR.

Preşedintele a informat că refuzul contrasemnării este evidenţiat de un simplu "NU", subliniat, urmat de semnătura prim-ministrului şi ştampila rotundă ce se regăseşte pe Nota de transmitere spre contrasemnare.

În replică, premierul Victor Ponta a precizat că persoanele propuse pentru decorare "au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste".

"Am rezerve faţă de cei propuşi spre decorare. Erau persoane care au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste. Am două rezerve: prima rezervă este legată de faptul că, în baza raportului Curţii de Conturi care a fost transmis mai departe către toate instituţiile competente, conducerea de atunci a ICR, aşa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit în mod greşit o mulţime de fonduri publice, deci să-i decorăm pe cei care au cheltuit prost banii publici sau chiar au deturnat mi se pare un lucru greşit. Şi, în al doilea rând, erau acolo persoane care au făcut deseori declaraţii şi au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste, nu exagerez, pentru că dacă vă uitaţi la domnul, e un domn Mihăieş (Mircea Mihăieş - vicepreşedinte ICR în perioada 2005-2012), dânsul e de extremă dreaptă, e un fascist bătrân aşa, că nu credeam că mai există neonazişti în Europa, uite, există şi în România. Ori eu nu pot să contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat greşit bani publici şi pe de altă parte exprimă poziţii împotriva României. Dacă domnul preşedinte Băsescu doreşte să-i decoreze, să o facă, dar nu cu semnătura mea", a declarat Victor Ponta, citat de mediafax.ro.

Societatea Timişoara, revoltată de declaraţiile care îl vizează pe Mircea Mihăieş

Societatea Timişoara, care a lansat ”Proclamaţia de la Timişoara”, în martie 1990, şi-a exprimat indignarea şi perplexitatea în privinţa declaraţiilor premierului Ponta.

"Protestăm public faţă de o asemenea grosolană jignire adusă unei personalităţi publice dedicate din anii 1990 principiilor democratice şi statului de drept şi care a respins de nenumărate ori antisemitismul, rasismul şi naţionalismul primitiv. Cerem tuturor intelectualilor de bună credinţă să respingă asemenea agresiuni totalitare împotriva unor oameni cu idei şi principii culturale şi civice diferite de acelea ale baronilor premierului Victor Ponta", a transmis Societatea Timişoara.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne