Ponta îl somează pe Băsescu să înceteze campania electorală pentru PMP

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a declarat luni seară, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria, că îl somează pe preşedintele Traian Băsescu să înceteze implicarea în campanie electorală.

„Fac un apel, în mod direct către preşedintele României, de a înceta participarea sa la campania electorală. Există cetăţeni români care au drept de vot, dar care nu au voie să facă campanie electorală. Un prefect, un subprefect îşi pierd imediat funcţia, un ofiţer al armatei care face campanie este exclus imediat din armată, un judecător sau un procuror sunt daţi afară din magistratură. Preşedintele României are aceleaşi obligaţii şi trebuie să le respecte pentru a salva prestigiul şi imaginea instituţiei preşedintelui”, a precizat Victor Ponta.

Premierul a continuat: „Pentru a avea un punct de vedere, Guvernul va sesiza Curtea Constituţională, cu trei solicitări: să analizeze existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, cel abilitat prin Constituţie şi lege să organizeze campania electorală, şi Preşedinte, să stabilească că acest conflict este cauzat de implicarea directă a preşedintelui în campania pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi în campania pentru alegerea unor mandate de deputat şi senator şi să pronunţe o decizie prin care să stabilească în mod clar că preşedintele României, ca şi alte categorii de persoane care ocupă anumite funcţii, nu are dreptul de a face campanie electorală şi de a se implica activ. În baza deciziei Curţii Constituţionale, evident vom proceda în consecinţă”.

Premierul a anunţat că sesizarea va fi transmisă la Curtea Constituţională cel mai probabil marţi.

Elena Udrea a postat vineri pe contul său de Facebook o serie de poze în care preşedintele Traian Băsescu stă, la malul mării, alături de „tinerii şi femeile din PMP”, purtând un tricou alb pe care scrie „Vote for PMP”. Preşedintele a fost însoţit şi de soţia sa, Maria Băsescu, care purta, la rândul ei, un tricou cu sigla PMP şi inscripţia "Made me do it", precum şi de alţi lideri şi candidaţi ai formaţiunii care purtau toţi tricourile albe cu sigla PMP. Elena Udrea purta şi ea un tricou alb cu sigla PMP şi inscripţia "I'm popular", iar tricoul lui Cristian Preda era imprimat cu o poză cu mere roşii.

Surse din cadrul partidului au afirmat că mai mulţi lideri ai PMP s-au întâlnit vineri cu preşedintele la Neptun, unde au avut o discuţie cu preşedintele la un local din staţiune, după care au mers pe plajă unde a fost prezentată colecţia de tricouri a PMP şi au făcut o serie de fotografii cu şeful statului.

Potrivit unui aviz consultativ la Curţii Constituţionale din 5 aprilie 2007 privind propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României Traian Băsescu, citat de jurnalista Sorina Matei, „Curtea Constituţională constată că atitudinea şi opiniile imputate Preşedintelui României nu pot fi caracterizate ca încălcări ale Constituţiei, în condiţiile în care - referitor la relaţia Preşedintelui cu partidele politice - în art.84 din Legea fundamentală se prevede că acesta nu poate fi membru al unui partid politic, dar nu i se interzice să păstreze legături cu partidul care l-a susţinut în alegeri sau cu alte partide politice. O asemenea interdicţie nici nu ar fi în spiritul Constituţiei, în condiţiile în care Preşedintele României este ales în funcţie prin sufragiu universal, pe baza unui program politic, şi are faţă de electorat datoria să acţioneze pentru îndeplinirea acestui program. Este evident că, pentru realizarea programului pentru care a fost ales,preşedintele poate dialoga în continuare fie cu partidul din care a făcut parte, fie cu oricare alt partid, care ar sprijini realizarea programului”.