Ponta vs Societatea civilă şi Antonescu în lupta pentru Roşia Montană

USL, Program de Guvernare 2013-2016. În imagine, Crin Antonescu şi Victor Ponta
USL, Program de Guvernare 2013-2016. În imagine, Crin Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)

Pus în faţa unor reacţii ferme din partea populaţiei, opoziţiei şi chiar a unor membri USL, Victor Ponta şi-a recunoscut înfrângerea şi a promis respingerea proiectului de exploatare minieră pe bază de cianuri de la Roşia Montană. Cu alegerile prezidenţiale care se apropie cu paşi grăbiţi, liderul PNL Crin Antonescu a profitat de ocazie pentru a se delimita de deciziile premierului şi a se declara contra proiectului, luând partea societăţii civile.

Ponta vs Societatea Civilă

Guvernul Ponta a decis la 27 august să aprobe proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din Roşia Montană, care a intrat în circuitul parlamentar şi ulterior urma sa fie promulgat.

Aprobarea proiectului a stârnit revolta opoziţiei, a unor membri USL, cât şi a populaţiei din mai multe localităţi. Astfel că de pe 1 septembrie lumea a ieşit în stradă pentru a-şi exprima dezaprobarea faţă de această decizie, demonstraţiile ajungând să numere până la 10.000 de manifestanţi.

Proteste s-au desfăşurat în Bucureşti, Roşia Montană, Timişoara, Bistriţa, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Bârlad, Târgu Mureş, Alba Iulia, şi chiar în Viena, Budapesta, Praga, Londra, Bruxelles, precum şi în multe alte locuri.

Manifestanţi au cerut trei lucruri: anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), retragerea proiectului de lege privind exploatarea de la Roşia Montană, interzicerea exploatărilor cu cianuri în ţară, precum şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO.

După o serie de presiuni şi declaraţii împotriva premierului, Victor Ponta şi-a explicat mai bine poziţia. Ca premier votează pentru proiect, dar ca deputat votează împotriva acestuia. Premierul a precizat că a aprobat acest proiect din motive economice, susţinând că în cazul unei blocări, compania Roşia Montană Gold Corporation ar putea cere despăgubiri statului de aproximativ două miliarde de dolari.

Deşi premierul a declarat luni că va opri proiectul, manifestaţia din Piaţa Universităţii continuă, protestatarii cerând îndeplinirea şi celorlalte cerinţe amintite mai sus.

În concluzie rezultatul final al acestui ”meci” încă este aşteptat.

Ponta vs Antonescu

Ţinând cont de poziţiile exprimate de grupurile politice şi de populaţia civilă, premierul a declarat luni că cea mai bună soluţie pentru proiectul exploatării miniere de la Roşia Montană este de a fi respins urgent la Senat şi apoi la Camera Deputaţilor.

Similar cu declaraţia din aceeaşi zi a lui Ion Iliescu, fondatorul PSD, Victor Ponta punctează importanţa locurilor de muncă din zonă şi la final subliniază că, cel mai probabil, statul va avea de plătit despăgubiri.

"Ţinând cont de faptul că există o majoritate parlamentară pentru respingere, proiectul se va respinge. Probabil că o să plătim toţi şi cred că este corect să spunem acest lucru. Nu pot să dau o sumă exactă, pentru că nu ştiu cât vor cere despăgubiri. Era normal, acea companie s-a bazat în ultimii nouă ani pe ce spunea preşedintele Traian Băsescu. Acum plătim toţi. Au fost contracte de asociere, este o procedură întreagă", a precizat premierul.

Cu alegerile prezidenţiale care se apropie vertiginos, preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi-a modificat treptat atitudinea în ceea ce priveşte proiectul de la Roşia Montană, ajungând în final să se opună acestuia şi deciziilor politice luate de premierul Victor Ponta.

Antonescu a declarat luni că proiectul Roşia Montană poate fi adoptat în Parlament şi fără sprijinul Partidului Naţional Liberal. "Proiectul poate fi votat şi fără PNL. PNL nu e majoritar în Parlamentul României".

"Faptul că eu sau oricine altcineva dintre liderii politici sau dintre parlamentari este pentru sau contra, nu înseamnă că nu mai discutăm în Parlament. Oricât m-ar flata, domnul Ponta nu mă poate confunda pe mine sau nu poate substitui voinţa unui Parlament întreg cu voinţa mea. Eu sunt pentru sau sunt contra, am anunţat că sunt contra, dar asta nu însemna cu nimic că nu se mai discută în Parlament, în comisii, speciale sau nu", a continuat liberalul.

Întrebat dacă a luat în calcul eventualele despăgubiri menţionate de Victor Ponta în cazul nerealizării proiectului Roşia Montană, Antonescu a replicat: "Dar premierul le-a luat în calcul? N-am avut o discuţie despre asta. Presupun că nu e vorba de despăgubiri semnificative sau de asemenea riscuri, pentru că altfel premierul nu ar fi spus că votează împotriva proiectului. Dacă se spune: "căderea acestui proiect atrage despăgubiri", atunci cum să votezi ca prim-ministru împotriva lui? Deci eu cred că aici e o neînţelegere...".

Răspunzând unei alte întrebări care viza despăgubirile de 2 miliarde de dolari vehiculate de Ponta, Antonescu a subliniat că nu are de ce să-şi asume politic niciun fel de plată, nici el şi nici PNL, pentru că "nu a încheiat niciun fel de înţelegere cu niciun fel de firmă, cu niciun fel de grup de afaceri (...) Cred că avem libertatea în Parlament să ne pronunţăm într-un fel sau altul şi nu văd niciun fel de legătură între opţiunea noastră pentru un vot sau altul - cu aceste sume înspăimântătoare pe care le spuneţi dumneavoastră".

"Eu nu prea înţeleg, de când până când statul român are obligaţii? Dacă statul român avea obligaţii, ce mai discutăm noi la Parlament? În orice caz, eu nu am angajat statul român în nişte obligaţii încât cineva să-mi povestească mie despre daune şi nu ştiu nimic de la premier", a concluzionat liderul PNL, departajându-se astfel de deciziile politice ale premierului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne