Poroşenko cere Rusiei să retragă forţele militare din estul Ucrainei



Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. (Captură Foto)

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a solicitat joi Rusiei, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată alături de premierul australian Tony Abbott, să încheie conflictul sângeros din estul Europei şi să-şi retragă forţele militare din teritoriile estice ale Ucrainei, relatează AP.

Cu această ocazie, premierul australian, un critic vehement al Rusiei încă de la doborârea avionului comercial Malaysia Airlines în luna iulie, a declarat că Rusia trebuie să onoreze puţin respectatul acord de pace semnat în luna septembrie.

Pe parcursul conferinţei de presă, preşedintele ucrainean a îndemnat Rusia să-şi retragă trupele din regiunile estice, unde ambele tabere armate s-au implicat într-un acord de pace temporar încercând să reînvie protocolul semnat la Minsk în luna septembrie.

”Vă rog încetaţi focul. Vă rog să eliberaţi ostatecii. Vă rog retrageţi-vă trupele din teritoriul meu. Vă rog închideţi graniţa”, a declarat Poroşenko în timpul unei conferinţe de presă în Melbourne.

”Vă promit că dacă închideţi graniţa, într-o săptămână, două, trei, avem pace şi stabilitate în Ucraina. Foarte simplu”, a declarat acesta.

Australia şi Ucraina au legături strânse după dezastrul aerian al zborului MH-17, în care au murit toate persoanele aflate la bord, inclusiv 38 de cetăţeni şi rezidenţi australieni. Abbot şi alţi lideri vestici au acuzat Rusia că a furnizat sprijin militar forţelor pro-ruse care au doborât avionul. Moscova a învinuit forţele aeriene ale Ucrainei de acest incident.

Tony Abbott a denunţat catastrofa aviatică, solicitând autorităţilor ruse să predea persoanele responsabile investigatorilor, în cazul în care se va dovedi că forţele pro-ruse ruse sunt cele vinovate de doborârea avionului.

Pe fondul problemelor energetice care afectează Ucraina, după ce compania rusă Gazprom a întrerupt furnizarea de gaze din cauza mai multor neînţelegeri, cei doi lideri au dezbătut posibilitatea unui parteneriat în domeniul energetic.

Pe parcursul întrunirii, Poroşenko a precizat că ţara sa ar putea cumpăra uraniu şi cărbune pentru centralele sale nucleare.

”Australia este o superputere energetică şi securitatea energetică este foarte importantă pentru Ucraina, în particular dacă ţinem cont de vulnerabilitatea sa de a-şi reîncărca depozitele”, a precizat Abbott.

Conflictul din estul Ucrainei a început în luna aprilie, după ocuparea peninsulei Crimeea de către Rusia, şi a provocat peste 4.300 de decese şi aproximativ 1 milion de refugiaţi, potrivit ONU.