Premierul Ponta încalcă legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale

Premierul român, Victor Ponta.
Premierul român, Victor Ponta. (THIERRY CHARLIER / AFP / GettyImages)

Odată începută campania electorală, ţara a fost împânzită cu afişe electorale, bannere şi panouri şi meshuri imense, acoperind etaje întregi de bloc. Românii îşi găsesc cutiile poştale înfundate de materiale electorale, pe stradă se împart pliante şi de pe mai toţi stâlpii ne privesc fie Ponta, fie Iohannis, fie Udrea, şi, din când, în când Macovei. Nici măcar coşurile de gunoi nu au scăpat de afişe electorale, de pe ele zâmbindu-ne, fără discriminare, ba Meleşcanu, ba Tăriceanu, fiecare pe unde şi-a găsit un loc.

Majoritatea acestor materiale electorale sunt însă afişate şi/sau făcute cu încălcarea legii, relevă o analiză Mediafax. Astfel, pe mare parte din materialele de propagandă electorală nu este înscris numele operatorului economic care le-a realizat, ceea ce încalcă Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, iar materialele prin care i se face campanie lui Victor Ponta folosesc culorile tricolorului, situaţie în contradicţie cu legea.

Cotat primul în sondajele electorale, premierul Victor Ponta, "mândru" că este român, nu s-a sfiit să umple Capitala cu mesh-uri în care culorile roşu, galben şi albastru se succedă, în condiţiile în care legea privind alegerile prezidenţiale la articolul 41, alineatul 7 prevede: "Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat."

În plus, la corturile de campanie ale PSD-UNPR-PC au fost surprinse imagini cu persoane care purtau în piept cocarde tricolore, având în centru fotografia premierului Victor Ponta, scrie Mediafax. Mai mult, echipele de campanie ale celui care, dacă va câştiga alegerile, va fi garantul respectării Constituţiei în stat, distribuie pliante în care tricolorul apare în fotografiile cu imagini ale liderului PSD.

Cei care îi fac campanie lui Victor Ponta nu au omis să strecoare tricolorul sau culorile sale pe mai tot ce înseamna material electoral, au uitat însă să menţioneze, aşa cum prevede legea, numele operatorului economic care a tipărit materialele pe bannere, panouri şi meshuri, cu alte cuvinte pe materialele de mare impact vizual (şi care presupun bugete considerabile de campanie). Legea a fost respectată doar în cazul afişelor tipărite pe hârtie, a pliantelor şi altor tipărituri pe care apare sintagma "Tipărit de AMMA PRINT la comanda Alianţei electorale PSD-UNPR-PC".

Întrebat de aceste încălcări ale legii, PSD-ul a preferat să nu răspundă la întrebarea adresată de Mediafax privind lipsa numelui operatorului economic pe materialele de panotaj. Cât despre încălcarea prevederilor privind reproducerea culorilor tricolorului pe materialele electorale, PSD-ul a menţionat pe banda cu motive populare prezentă pe bannerele/mesh-urile/panourile din care ne zâmbeşte premierul Ponta, ordinea este roşu, albastru, galben. Despre cocarde tricolore şi alte materiale pe care cele trei culori apar în succesiunea de pe drapel, PSD n-a menţionat un cuvânt.

Probleme cu menţionarea numelui operatorului economic pe materialele de panotaj au într-o mai mică sau mai mare (uneori chiar foarte mare) măsură mai toţi candidaţii la preşedinţie, se arată în articolul Mediafax.