Premoniţiile lui Dragnea: Iohannis prezidenţiabil, Băsescu premier

Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta
Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta (Epoch Times România)

Preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, a declarat joi că, în opinia lui, este "foarte posibil" scenariul în care Klaus Iohannis, viitorul prezidenţiabil al PNL, îi va promite lui Traian Băsescu că îl va desemna premier, adăugând că deja începe să se discute în acest sens.

"Este foarte posibil următorul scenariu, începe să se discute din ce în ce mai serios, aşa, nepublic, cu Iohannis candidat la prezidenţiale promiţându-i lui Traian Băsescu că va fi prim-ministru. Începe să se discute foarte serios. Băsescu îşi doreşte să fie prim-ministru, indiferent cine îl pune, numai că noi nu luăm în calcul aşa ceva, la noi este exclus", a declarat Liviu Dragnea.

Vicepremierul este de părere că preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, nu o să candideze la alegerile prezidenţiale din acest an, având în vedere situaţia în care se află formaţiunea pe care o reprezintă.

"La Cotroceni cred că nu o să mai meargă (Crin Antonescu - n.r.). Văd cum evoluează lucrurile, din afară lucrurile se văd mult mai bine decât din interior", a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat despre discuţia amicală pe care a purtat-o cu Antonescu la BEC, Dragnea a precizat: "Nu am de ce să mă cert. Şi dacă ne atacă, şi dacă ne înjură, noi nu o să reacţionăm. Considerăm că sunt numai acţiuni de imagine, pur si simplu, prin care vrea să mai câştige ceva ce cred că a pierdut iremediabil. Şi anume, respectul nostru şi al unei părţi mari din societate. Şi acum sunt trist, nu înţeleg de ce a luat acea decizie să iasă din USL", a adăugat preşedintele executiv al PSD.

Întrebat care dintre variantele de prezidenţiabil liberal, Iohannis sau Antonescu, ar fi mai dificilă pentru PSD la prezidenţiale, Dragnea a replicat: "Nici una, nici alta".

Fostul preşedinte al PNL a anunţat că până în 15 iulie trebuie desemnat şi nominalizat candidatul la preşedinţie. Liberalii vor să apeleze la un sociolog profesionist, nu doar la sondaje de opinie, pentru a alege profilul cel mai potrivit pentru cursa prezidenţială, astfel încât în cursa pentru Cotroceni să intre un candidat "care să scoată la vot 60% din electorat".

Întrebat despre o posibilă candidatură la prezidenţiale, Antonescu a precizat că nu abandonează ideea de a candida la preşedinţie şi consideră chiar că ar putea câştiga: „Nu abandonez ideea de a candida la prezidenţiale. Sigur că pot fi candidat la preşedinţie, pot şi câştiga”.

Tot în cursul zilei de ieri, Antonescu explica că rolul lui Traian Băsescu în demersul PNL-PDL trebuie să fie unul de a reveni în poziţia sa prezidenţială, astfel încât să nu poată fi indusă ideea unei "înţelegeri".

"Cred că ar trebui să revină în poziţia prezidenţială, cred că ar trebui să contureze pentru cine vrea să audă şi pentru cine îl crede în societatea românească elementele esenţiale ale profilului de candidat care consideră domnia sa că ar fi bine să câştige alegerile prezidenţiale, să-i succeadă. Dar, în rest, lucrurile cheie - s-a şi referit de altfel în câteva rânduri - pe care el le aşteaptă atunci când nu va mai fi preşedinte, ci un cetăţean, un fost preşedinte de la un viitor preşedinte, dar ideea că va conduce în continuare dreapta, că omul ăla, candidatul ăla, va fi omul lui, e una foarte păguboasă. Dar se induce ideea că ne-am înţeles, se induce ideea că aş putea să ajung eu preşedinte şi să-l pun prim-ministru. Vă închipuiţi că despre un candidat provenit din partea aceea (a zonei care în trecut a fost apropiată de Băsescu, n.r.), asta s-ar putea induce şi mai abitir", a declarat Crin Antonescu.

Crin Antonescu a vorbit recent şi despre modul în care pesediştii „repetă aceeaşi minciună cum că noi colaborăm cu Traian Băsescu”.

„Toată lumea care a urmărit poziţiile publice ale mele, ale celorlalţi liberali reprezentativi a văzut că întotdeauna nu s-a pus nici măcar o secundă în discuţie poziţia faţă de Traian Băsescu. Nu ne-am apucat să colaborăm cu Traian Băsescu decât în capul unor oameni care sunt plătiţi să se prefacă a le trece asta prin cap. Nu am vorbit nimic, nu am avut nicio legătură”, a explicat Antonescu.

Totodată, liderul liberal a atras atenţia asupra minciunilor vehiculate pe această temă în presă, acuzând postul deputatului PSD Sebastian Ghiţă, România Tv, că a minţit opinia publică atunci când a informat că liberalul s-ar fi întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu la Bruxelles, sau că a bătut palma cu deputatul PMP Elena Udrea.

„S-a minţit şi pe tema asta. S-a scris pe ecran în mod mincinos, otrăvitor, pentru opinia publică, că am plecat ieri cu Băsescu la Bruxelles, că am dat mâna cu el, sunt minciuni. Există posturi de televiziune care mint – România Tv. Minte. Asta este minţirea cititorului, consumatorului de presă. Deci nu am avut nicio formă de colaborare cu Traian Băsescu, nu am avut niciun dialog şi nu avem pe agenda un dialog cu PMP. Eu nu depun în fiecare zi jurăminte de credinţă nici la Antena 3 şi nici România Tv mai nou, nici la altcineva. Oamenii cunosc poziţia noastră, nimic din ce am făcut noi nu o infirmă”, a atras atenţia Crin Antonescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne