Proteste anti-Ponta în toată ţara. Premierul şi Tăriceanu "năşesc" un nou USL

Congresul Ordinar al Partidului Liberal Reformator ( PLR ), 1-2 August 2014. În imagine, Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta
Congresul Ordinar al Partidului Liberal Reformator ( PLR ), 1-2 August 2014. În imagine, Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta (Epoch Times România)

În timp ce mii de oameni protestau în toată ţara împotriva premierului Victor Ponta, cerându-i demisia şi respectarea dreptului la vot al cetăţenilor din diaspora, prezidenţiabilul PSD anunţa vineri seară, la Parlament, formarea unui nou USL, denumit generic USL 2.0.

Toate televiziunile au transmis live declaraţiile lui Victor Ponta de la evenimentul semnării protocolului cu partidul lui Tariceanu, partid care nici măcar nu a fost înregistrat la tribunal. Evenimentul PSD a fost organizat exact la ora la care se ştia ca vor fi organizate mitingurile din ţară.

Victor Ponta nu a semnat personal "declaratia politica de infiintare a USL 2.0", actul fiind parafat de presedintele executiv PSD, Liviu Dragnea, presedintele PC, Daniel Constantin, presedintele UNPR, Gabriel Oprea, si presedintele aşa-zisului PLR, Calin Popescu-Tariceanu. Astfel cele patru formaţiuni se revendică drept continuatoare ale Uniunii Social-Liberale.

"Dorim să ne asumăm în faţa românilor, prin această declaraţie politică, voinţa de a reface USL într-un proiect politic menit să ducă până la capăt proiectul început în anul 2011 de forţele democratice din România. USL 2.0 reprezintă angajamentul nostru, al semnatarilor acestei declaraţii, de a da consistenta autentică unei largi coaliţii a unor formaţiuni de centru - dreapta, centru şi centru - stânga care are drept scop principal construirea României puternice. Fidelitatea faţa de votul cetăţenesc şi faţă de angajamentele asumate împreună obligă partidele semnatare să ducă până la capăt proiectul USL", reiese din declaraţia politică, citată de Agerpres.

Reamintim în context că partidul condus de Tăriceanu nu este încă nici măcar cu numele un partid liberal. Formaţiunea şefului Senatului este un partid de apartament din Braşov, pe nume Partidul Naţional al Mediului, preluat de fostul premier pentru a îl "metamorfoza" în PLR. Tribunalul Bucureşti a respins însă pe 22 septembrie a.c. solicitarea formulată de Partidul Naţional al Mediului pentru transformarea acestuia în Partidul Liberal Reformator prin modificarea Statutului, a denumirii şi a programului politic.

Klaus Iohannis: USL a murit

Protocolul este contestat dur de adevăraţii liberali. Preşedintele PNL Klaus Iohannis a declarat vineri că, din punct de vedere juridic, USL a murit: "Este imposibil şi - poate aţi observat că m-aţi făcut să râd - este o poveste pe care o tot ţine aşa la cald domnul Ponta. USL este de domeniul trecutului, a murit, nu mai există. Prin denunţarea USL de către noi (PNL n.r.) nu mai poate să existe USL"

"Acea poveste că domnul Ponta reface USL cu domnul Tăriceanu, păi daţi-mi voie să vă spun: domnul Tăriceanu este un fel de PFA politic, o persoană fizică autorizată în politic. Nu există acel partid politic al domnului Tăriceanu, deci poate domnul Ponta să refacă orice vrea cu persoana sau cu politicianul Tăriceanu. Altceva nu are şi cred că este o chestiune destul de hilară ca un mare partid precum PSD să facă alianţă cu o persoană fizică autorizată politic", a comentat Iohannis, potrivit Mediafax.

Traian Băsescu: E o înşelătorie odioasă

"Înţeleg ca s-a refăcut USL prin semnarea şi cu Tăriceanu a unui acord. Eu fac următoarea afirmaţie: ce au făcut azi liderii alianţei de stânga e o înşelătorie odioasă. Cum poţi să reînfiinţezi USL cu Partidul Liberal Reformator, care nu e înregistrat? Hai, că dl Tăriceanu a ajuns un soi de Agamiţă Dandanache, e pe un pod şi crede că e pe altul, e în faţa cu Chirieac şi îi spune Chifu, vârsta la unii oameni produce efecte, dar mă aşteptam ca măcar ceilalţi să realizeze că omul ăsta nu are un partid. Pentru mine lucrurile sunt la sfârşit de mandat, dar mă deranjează înşelătoria, falsul", a declarat, la rândul lui, preşedintele Traian Băsescu.