PSD, acuzat că a discriminat femeile

"Biletele roz" devin, din nou, subiect media. De această dată, în centrul scandalului nu este Tăriceanu ci, PSD, acuzat că a discriminat femeile şi a dus alegerile pentru funcţiile de vicepreşedinte în derizoriu, folosind buletine de vot roz.
Parlament, prima şedinţă a noilor parlamentari aleşi prin vot electoral. În imagine, Gabriela Vrânceanu Firea-Pandele
Parlament, prima şedinţă a noilor parlamentari aleşi prin vot electoral. În imagine, Gabriela Vrânceanu Firea-Pandele (Epoch Times România)

Coaliţia pentru Egalitate de Gen, formată din 10 organizaţii neguvernamentale care activează în domeniul drepturilor femeilor, acuză PSD de discriminare pe motiv că a impus alegerea unui număr fix de vicepreşedinţi femei, iar la alegerile din cadrul Congresului de duminică au fost folosite... buletine roz, relatează Hotnews.

Practic, ONG-urile acuză că la Congresul organizat duminică de PSD, accesul femeilor la funcţie de conducere a fost limitat. În viziunea Coaliţiei, PSD-ul trebuia să asigure un procent minim de femei în rândul candidaţilor sau ai vicepreşedinţilor aleşi, nu să limiteze accesul femeilor la funcţiile de conducere, aşa cum s-a întâmplat în cadrul procedurii folosite la Congresul PSD.

"Dacă s-a dorit ca cel puţin 4 vicepreşedinţi să fie femei (din totalul de 14 n.r.), restul de locuri ar fi trebuit să fie lăsate competiţiei libere între candidaţi, indiferent de sex, nu să fie alocate exclusiv bărbaţilor. Acesta este principiul corect aplicat al cotelor de reprezentare, care constituie o practică frecvent utilizată de partidele de stânga de la nivel european", susţine CEG, într-un comunicat de presă citat de Hotnews.

"Mai mult decât atât, folosirea culorii roz la buletinele de vot pentru vicepreşedinţii femei duce în derizoriu întreaga procedură şi întăreşte stereotipurile de gen", avertizează CEG, precizând că va sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Contactat de publicaţia citată, Csaba Asztalos, preşedintele CNCD, a declarat că aşteaptă sesizarea ONG-urilor, "după care vom demara procedura legală".

Reamintim că duminică, PSD şi-a ales conducerea, în cadrul unui congres la care au participat peste 4000 de delegaţi din toată ţară.

Cele patru vicepreşedinte alese la Congresul de ieri sunt Gabriela Firea, Olguţa Vasilescu, Ecaterina Andronescu şi Doina Pană.