"Puneţi-vă, vă rog, în loc de inimă o piatră şi acţionaţi". Băsescu îi dă indicaţii lui Iohannis

E vremea deciziilor, nu a discuţiilor prelungite inutil, scrie fostul preşedinte Traian Băsescu, pe contul său de Facebook, în contextul valului de proteste anti-Sistem declanşate după tragedia de la Colectiv.
Traian Băsescu la Congresul PMP. 24 octombrie 2015
Traian Băsescu la Congresul PMP. 24 octombrie 2015 (Epoch Times România)

Traian Băsescu a trasat câteva priorităţi care pot fi puse în aplicare imediat şi unde Strada are dreptate. Fostul preşedinte susţine că el şi le-a dorit, dar nu le-am putut rezolva, însă acum le-a văzut scrise în stradă.

1. Desemnarea unui prim-ministru credibil (deja stabilit, Dacian Cioloş) – responsabil Preşedintele României;

2. Lege electorală cu 100 de senatori şi 200 de deputaţi - responsabili liderii PSD şi PNL Parlament;

3. Legea alegerilor locale să prevadă alegerea primarilor în 2 tururi - responsabili liderii PSD şi PNL Parlament;

4. Depolitizarea agenţiilor centrale şi teritoriale prin numirea pe criterii de competenţă a conducerilor acestora – responsabili liderii PSD şi PNL Guvern;

5. Înlocuirea Avocatului Poporului - responsabili liderii PSD şi Parlament;

6. Înlocuirea preşedintelui CNA şi transformarea instituţiei într-una eficientă - responsabili liderii PSD Parlament;

7. Adoptarea noii legi a sănătăţii, aflată în Parlament – responsabili liderii PSD şi PNL Parlament;

8. Începerea reformei curriculare în educaţie – responsabil ministrul Educaţiei.

"Acţionaţi urgent, căci altfel, sufletele celor ucişi la Clubul Colectiv, ale celor care continuă să moară în spitale, ale supravieţuitorilor şi ale milioanelor de oameni revoltaţi, vă vor închide orice posibilitate de acţiune şi riscaţi aruncarea ţării în anarhie", a atras atenţia Traian Băsescu.

Potrivit fostului preşedinte, românii sunt extrem de emoţionali, iar dacă mecanismul UE de ajutor pentru dezastre a fost cumva declanşat cu o întârziere de 6 zile, aşa cum susţin unii ziarişti, "nu vă va ierta nimeni pentru că n-aţi ştiut că există această procedură."

"Puneţi-vă, vă rog, în loc de inimă o piatră şi acţionaţi! Nu împingeţi ţara, PRIN INDECIZIE, într-o criză greu de controlat din cauza unor acţiuni poate bine intenţionate, dar neadaptate realităţii momentului. Iar, dacă timpul vă permite, domnule Preşedinte al României, priviţi puţin şi în jurul frontierelor. Nu există răgaz pentru jocuri de imagine, ci este vremea deciziilor. Domnule preşedinte al României, vă rog acţionaţi repede!", a subliniat Traian Băsescu.

"Vă rog să mă credeţi, nu am nimic cu Preşedintele, dar îmi pasă enorm de ţara mea şi de acest popor", a mai adăugat fostul preşedinte.