Rebelii ucraineni anunţă un acord de încetare a focului unilateral

Este pentru prima dată când rebelii s-au oferit să înceteze focul de la izbucnirea conflictului separatist din estul Ucrainei în aprilie 2014, un conflict soldat cu peste 9.500 de morţi.
Rebel separatist în Doneţk, estul Ucrainei, 29 octombrie 2015.
Rebel separatist în Doneţk, estul Ucrainei, 29 octombrie 2015. (Captură Foto)

Liderul separatiştilor din regiunea est-ucraineană Doneţk, Alexander Zaharcenko, a anunţat pe neaşteptate marţi că un acord unilateral de încetare a focului va începe în cursul nopţii de marţi spre miercuri, mişcare ce ar putea ajuta la soluţionarea conflictului vechi de peste 2 ani.

Zaharcenko a făcut anunţul marţi la un post de televiziune rusesc, criticând în acelaşi timp Kievul pentru lipsa de voinţă de a soluţiona problema într-o “manieră paşnică”.

El a ordonat forţelor sale să oprească focul şi a cerut Kievului să facă la fel.

Aliatul său din regiunea învecinată Lugansk, Igor Plotniţki, a susţinut apelul lui Zaharcenko pentru încetarea focului.

“Va fi strict interzis ca oricare unitate a miliţiei poporului republicii Lugansk să deschidă focul ca răspuns la împuşcături şi orice alte provocări venite din partea armatei ucrainene şi a gărzii naţionale”, a declarat Plotniţki, lider al autoproclamatei Republici Populare Lugansk.

Separatiştii pro-ruşi şi-au lansat mişcarea violentă de secesiune în aprilie 2014, când au ocupat o clădire a guvernului regional. De atunci peste 9.500 de persoane au fost ucise în lupte.

Înaintea revoltei separatiste, Moscova a ocupat şi anexat peninsula ucraineană Crimeea, după ce fostul preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici a fost forţat să fugă în Rusia în condiţiile în care existau demonstraţii stradale masive pentru relaţii mai apropiate cu Occidentul.

Guvernul ucrainean şi rebelii au semnat un acord de pace în Belarus în 2015 – numit după numele capitalei ţării Acordul de la Minsk – dar acesta nu a fost niciodată complet implementat. Totuşi, tensiunile şi nivelul luptelor s-au calmat semnificativ în regiune, deşi au continuat să ia vieţi de ambele părţi.

Anunţul făcut marţi marchează prima situaţie în care rebelii au declarat că vor opri unilateral focul.

Dar înaintea anunţului se pare că cel puţin şase luptători au fost ucişi – câte trei din fiecare tabără. Alţi 15 soldaţi guvernamentali au fost răniţi, şi unul a fost dat dispărut.

În plus, cu câteva ore înaintea anunţului făcut de rebeli, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că urmează ca Parlamentul să voteze în curând amendamente constituţionale ce vor oferi celor două provincii estice o autonomie mai mare.

Poroşenko a precizat că urmează ca votul să aibă loc în viitorul cel mai apropiat.

Biroului prezidenţial a anunţat de asemenea că Poroşenko se va întâlni astăzi cu miniştrii de externe din Germania, Franţa, Marea Britanie şi Polonia pentru a discuta despre criza ucraineană şi soluţionarea ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe