Remus Cernea încearcă să oprească masacrul aşa-zisei vânători de la Balc

Remus Cernea
Remus Cernea (Epoch Times România)

Deputatul Remus Cernea încearcă să oprească "evenimentul monden" al începutului de an, respectiv vânătoarea organizată de Ion Ţiriac. Semnalând faptul că vânătoarea este nu doar o barbarie imorală, ci se desfăşoară şi ilegal, cu încălcarea legii 295 şi a cel puţin trei articole din legea 407 (Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic), deputatul, aflat la Balc alături de numeroşi alţi activişti, a sunat la 112, cerând intervenţia poliţiei pentru a opri "o infracţiune în derulare."

Reamintim că vânătorile organizate de Ion Ţiriac pentru potentaţii României şi ai Europei sunt considerate, de ani de zile, un mare "eveniment monden". La vânătorile organizate de fostul mare sportiv al României, actualmente mare magnat, iau parte nume sonore, oameni de afaceri, oameni politici etc. Printre ei, primarul din Monaco, proprietarul imperiului auto Porsche şi politicieni străini de marcă ale căror nume nu se fac publice, bineînţeles. Tradiţia vânătorii de la Balc a început în anul 2005, când au fost împuşcaţi 185 de mistreţi, dintre care 23 de către fostul premier Adrian Năstase, conform Digi 24.

Se spune că aşa se încheie multe dintre afacerile "la nivel înalt", la un glonte şi la un pahar. În acest an însă, "celebra" vânătoare de la Balc s-ar putea finaliza nu cu afaceri ci cu Poliţie, investigaţii şi eventual, şi cu nişte dosare penale pentru participanţi.

Remus Cernea ne-a explicat în cadrul unui interviu telefonic motivaţiile demersului său şi al activiştilor ce încearcă oprirea masacrului de la Balc. Deputatul atrage atenţia că ceea ce se întâmplă pe domeniul de vânătoare de la Balc este profund non-etic şi imoral, animalele fiind practic ţinute într-un ţarc şi aduse în bătaia puştii de gonaci. Demersul deputatului nu se va limita la a încerca să oprească baia de sânge organizată pentru amuzamentul celor bogaţi ci va continua prin încercarea de a schimba legislaţia cu privire la vânătoare, în Parlament.

Reporter E.T.: Domnule Cernea, care este starea de fapt la Balc şi ce rezultate speraţi să aibă demersul dumneavoastră?

Remus Cernea: "Ceea ce se întâmplă la Balc îmi mobilizează, să spunem, fibra morală în profunzimea ei şi de aceea am ţinut foarte mult să vin la Balc şi să îmi afirm, de aici, protestul şi revolta faţă de ceea ce se întâmplă. Îmi doresc foarte mult ca astfel de lucruri să nu se mai petreacă, să ajungem să putem stopa astfel de masacre.

La Balc se petrece un masacru îngrozitor, un masacru profund imoral şi ilegal al unor animale care nu au absolut nicio şansă deoarece aceste animale sunt ţinute într-un ţarc. Sunt speriate de către aproximativ 200 de ”gonaci” care le conduc în bătaia puştii persoanelor venite aici care sunt însetate de sânge şi găsesc o plăcere în a ucide animale nevinovate. Un astfel de lucru este pe de altă parte profund imoral pentru că plăcerea de a ucide ar trebui condamnată într-o societate civilizată. Animalele nu au nicio şansă şi acest mod a împuşca animale este condamnat şi de către codul de etică vânătorească.

La Balc se petrece un masacru îngrozitor, un masacru profund imoral şi ilegal al unor animale care nu au absolut nici-o şansă deoarece aceste animale sunt ţinute într-un ţarc. Sunt speriate de către aproximativ 200 de ”gonaci” care le conduc în bătaia puştii persoanelor venit aici care sunt însetate de sânge şi găsesc o plăcere în a ucide animale nevinovate. Un astfel de lucru este pe de altă parte profund imoral pentru că plăcerea de a ucide ar trebuie condamnată într-o societate civilizată.

Eu îmi doresc foarte mult şi am făcut un apel, adresez un apel domnului Ţiriac, întrucât şi-a clădit o imagine foarte bună prin performanţele sportive pe care le-a avut, prin fair-play-ul demonstrat ca sportiv, dar iată că domnia sa îşi distruge pur şi simplu imaginea implicându-se şi organizând astfel de masacre, masacre care nu se petrec în alte ţări civilizate.

Fac un apel către domnia sa să renunţe la organizarea de astfel de petreceri sângeroase, în acelaşi timp nu există căi pentru interdicţii de ordin legal cu privire la acest mod de a ucide animalele. De la 1 februarie, din câte ştiu, va intra în vigoare o lege care va interzice vânătoarea la ţarc. De asemenea voi propune în parlament interzicerea vânătorii la goană. O vânătoare imorală care nu acordă nicio şansă.

Contractul domnului Ţiriac expiră în 2015, din câte am auzit, şi îmi doresc foarte mult ca el să nu poată fi reînnoit şi să fie puse în practică acele demersuri de ordin legal care să interzică organizarea de astfel de masacre. În restul Europei, eu nu am mai auzit de aşa ceva. Eu mă îndoiesc că în alte ţări se petrece aşa ceva. Animale ţinute în ţarc, speriate. Anul trecut au împuşcat peste 100 de purceluşi, pentru că au speriat familiile de mistreţi şi când au ajuns în bătaia puştii au omorât tot. E ceva siderant. Sunt mai multe ONG-uri care se luptă pentru drepturile animalelor."

Conform presei, anul trecut, la Balc au fost vânaţi aproximativ 160 de mistreţi pe durata a două zile de vânătoare.