România luată la ochi de Kremlin: Nu sperăm la relaţii normale şi de bună vecinătate între ţările noastre

Preşedintele Traian Băsescu şi vicepremierul rus Dmitri Rogozin
Preşedintele Traian Băsescu şi vicepremierul rus Dmitri Rogozin (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

Incidentele recente dintre Moscova şi Bucureşti ”nu dau niciun motiv de a spera în relaţii bune, normale şi de bună vecinătate între ţările noastre”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, adăugând că protestează ”ferm faţă de România”, a notat Itar Tass, conform Agerpres.

Pe fondul ameninţărilor repetate efectuate de vicepreşedintele rus, Dmitri Rogozin, cât şi a agresiunii ruse din Ucraina, preşedintele statului, Traian Băsescu, a declarat că ”Rusia doreşte destabilizarea Ucrainei pentru a o pune sub control”, având ca obiectiv cucerirea regiunilor ucrainene până la Odesa şi Transnistria.

”Cred că, în astfel de circumstanţe, este greu să te aştepţi ca relaţiile bilaterale să continue să se dezvolte într-un mod constructiv în acelaşi spirit şi în acelaşi ritm”, a declarat Lukaşevici.

Ca replică la declaraţiile false făcute de Putin şi incidentele orchestrate de Kremlin în Ucraina, preşedintele a cerut ca ”preşedintele Putin să-şi respecte cuvântul”.

”Nu a spus adevărul când a informat opinia publică mondială că a ordonat retragerea trupelor de la graniţa cu Ucraina”, a afirmat Băsescu cu privire la retorica agresivă şi manipulantă a Moscovei.

”Cele mai recente declaraţii publice jignitoare la adresa preşedintelui Rusiei sunt absolut scandaloase şi inacceptabile”, a comunicat MAE al Rusiei, cu privire la sublinierile complet adevărate efectuate de preşedintele statului.

Este posibil ca ”teritoriul controlat de Rusia să ajungă până la braţul Chilia, vechea frontieră a României cu URSS şi credem că e unul dintre obiectivele” Moscovei, a declarat preşedintele.

”Ne-am exprimat protestul nostru ferm faţă de România. (...) Astfel de incidente nu contribuie la construirea încrederii şi nu dau niciun motiv de a spera în relaţii bune, normale şi de bună vecinătate între ţările noastre”, a adăugat diplomatul rus, ignorând ameninţările efectuate în repetate rânduri de către vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, pe care a refuzat să le comenteze în mod oficial.

Vineri, secretarul general al Alianţei Nord Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a avertizat că în ultima vreme activităţile de spionaj ale ruşilor s-au intensificat „peste limitele tradiţionale” şi a subliniat faptul că, de asemenea, Rusia este angajată masiv în răspândirea de dezinformări, campanii de manipulare, care includ influenţarea mass-media şi a ONG-urilor, inclusiv a celor din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne