România sprijină necondiţionat parcursul pro-european al Republicii Moldova (video)

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a avut vineri, la Bruxelles, o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso şi premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, în cadrul căreia CE şi Guvernul României şi-au exprimat sprijinul necondiţionat pentru parcursul pro-european al Republicii Moldova.

Evenimentul s-a finalizat cu succes, iar premierul român a făcut următoarea declaraţie:

„Aş dori să mulţumesc preşedintelui Barroso pentru această premieră, întâlnirea cu prim-ministrul Moldovei şi cu mine premier al unei ţări membre al UE. Este un mesaj foarte puternic pentru importanţa Parteneriatului Estic şi este un semn de viziune într-adevăr Moldova ca şi toate celelalte ţări care fac parte din Parteneriatul Estic pot fi sprijinite de ţări deja membre pentru a îşi face un parcurs cât mai rapid şi mai eficient al integrării europene.

Vreau să spun că sunt onorat astăzi să particip la această întâlnire alături de primul ministru al Moldovei domnul Leancă o personalitate politică pro-europeană şi care şi-a angajat Guvernul în mod clar şi hotărât pe calea integrării europene. Din acest motiv România consideră ca o datorie a noastră de a se implica în prima linie a asistenţei pentru o mai bună integrare a Moldovei în parcursul european. Şi am lucrat împreună cu Comisia Europeană (CE), comisarul Oettinger, cele două Guverne, cu alţi reprezentanţi ai CE, pentru a identifica, şi avem identificate în acest moment, proiectele concrete atât de infrastructură energetică cât şi de infrastructură de transporturi, care sunt dezvoltate în această perioadă, şi vor fi dezvoltate în perioada următoare. Modul de finanţare, modul de implementare sunt în acest moment în lucru şi România, Moldova şi Comisia Europeană vor identifica şi vor prezenta toate resursele şi toate procedurile necesare pentru ca aceste proiecte esenţiale pentru Moldova şi pentru UE să poată fi realizate.

Vreau să afirm încă o dată hotărârea Guvernului României de a folosi toate resursele posibile, din bugetul naţional, din fondurile structurale şi de coeziune prin accesarea altor programe europene pentru a dezvolta aceste proiecte energetice şi de infrastructură de transporturi. Vreau să spun că în baza acestei întâlniri la cel mai înalt nivel, toate structurile guvernamentale continuă să lucreze şi probabil la începutul anului viitor vom avea o nouă reuniune pentru a identifica stadiul proiectelor prioritare.

Vreau să afirm încă o dată suportul total, necondiţionat şi special pe care România îl acordă şi la Vilnius şi în toate procedurile ulterioare parcursului pro-european Republicii Moldova. Să spun că mă bucur extrem de mult de anunţul făcut de preşedintele Barroso referitor la procedura de ridicare a vizelor pentru cetăţenii din Republica Moldova. Ştiu cât de important a fost pentru cetăţenii români atunci când au primit această veste şi mă bucur foarte mult că iată se dă această informaţie importantă şi, de asemenea, aş vrea să mulţumesc în final preşedintelui Barroso pentru modul extrem de tranşant, extrem de european şi de corect în care, în urmă cu câteva zile, a prezentat situaţia la nivel european apropo de spaţiul Schengen, de migraţia forţei de muncă, de modul în care Europa are o viziune comună şi se află uneori sub pericolul extremismului sau al naţionalismului.

Vreau să spun încă o dată din partea Guvernului României că sprijinul pentru Moldova şi pentru proiecte europene care privesc Moldova este total şi această întâlnire ne va ajuta foarte mult pentru a debloca şi a identifica noi resurse pentru implementarea proiectelor concrete.”