Rusia este condamnată la CEDO privind şcolile de limba română din Transnistria

Epoch Times
20.10.2012

Federaţia Rusă a fost condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului la educaţie în dosarul şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, iar Moldova nu se face vinovată de violarea dreptului la educaţie în aceste cauze. În consecinţă Moscova a fost obligată să achite reclamanţilor 1 milion şi 70 de mii de euro.

În acest sens, în 2004, la CEDO, un grup de părinţi, elevi şi profesori au depus dosarele prin care au denunţat presiunile la care au fost supuşi din partea regimului din stânga Nistrului, pentru a renunţa la utilizarea alfabetului latin.

Două dosare au fost înregistrate la CEDO în toamna anului 2004, iar al treilea a fost expediat în primăvara anului 2006. Asta după ce în vara anului 2004, Sovietul Suprem de la Tiraspol a hotărât să închidă cele opt şcoli cu predare în limba română din teritoriu şi să le treacă în subordinea autorităţilor transnistrene. Atunci, forţele de ordine ale regimului din stânga Nistrului au deconectat instituţiile de învăţământ de la electricitate, apă şi alte servicii, relatează Publika.TV.

Situaţia a fost mult mai gravă la Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol, unde miliţienii au spart uşile şi geamurile, au confiscat mobila, materialele didactice şi arhiva şcolii. Mai mult, părinţii au fost ameninţaţi că ar putea rămâne fără locuri de muncă dacă nu-şi trimit copiii la şcoli cu predare în limba rusă.

După câteva luni de negocieri, administraţia de la Tiraspol a cedat sub presiunea organizaţiilor internaţionale, precum OSCE şi Consiliul Europei, iar şcolile au fost redeschise.

Cât priveşte decizia Curţii emisă în defavoarea Rusiei, unii aleşi ai poporului consideră că Rusia nu are decât să respecte decizia luată şi să plătească integral despăgubirile. Alţii cred că suma este prea mică, deoarece cetăţenii din stânga Nistrului au suferit mult prea mult. În acelaşi timp, parlamentarii cred că situaţia din regiunea transnistreană nu se va îmbunătăţi ca urmare a deciziei CEDO.

Astfel, preşedintele Legislativului, Marian Lupu, este de părere că decizia înaltei Curţi de la Strasbourg nu va schimba situaţia din regiunea transnistreană: "Acest subiect, a acestor şcoli, trebuie să fie mereu menţinut pe locul întâi pe agendă, poate mai puţin a Comisiei Unificate de Control, dar mai mult pe agenda negociatorilor formatului "5 2"

Liberal-democraţii susţin că Rusia ar trebui să respecte decizia CEDO. În acest sens preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ a menţionat:"Rusia este parte a Consiliului Europei, ar trebui să trateze cu tot respectul deciziile care sunt adoptate de CEDO. La fel ca şi în cazul Ilaşcu, când s-a conformat şi a plătit despăgubiri".

La rândul său analiştii consideră că Rusia va plăti despăgubirile de un milion şi 70 de mii de euro, dar nu îşi va schimba comportamentul în privinţa raioanelor de est ale Moldovei, din contra, va deveni şi mai agresivă.

Astfel analistul politic Oazu Nantoi a subliniat în cadrul unei emisiuni de la Publika.TV, că "încă la 7 iulie 2004, Rusia a fost condamnată la CEDO în cazul Ilaşcu. Rusia a plătit despăgubirile, dar nu şi-a schimbat comportamentul pe o parte din teritoriul Republicii Moldova. Rusia va deveni şi mai agresivă. Acei cetăţeni ai Moldovei care mai sunt în stânga Nistrului, oricum rămân ostaticii acestei situaţii. Există puţine şanse ca elevii să revină în şcolile în care au învăţat până în 2004".

Analistul Viorel Ciobanu crede că sentinţa CEDO este o victorie importantă pentru Moldova: "Este o decizie extrem de importantă. Aduce un argument moral, politic şi juridic privind discuţiile despre căile de soluţionare a diferendumului. Se aduc noi argumente în discuţiile la nivel European, ca argument împotriva efectelor colaterale ale separatismului. Aceasta este o noutate foarte neplăcută pentru Rusia. Presiunile europene vor creşte, după ce s-a obţinut această decizie".

De aceeaşi părere este şi Alexandru Postică, director de program la Promo-LEX , care consideră că acest caz reprezintă "o victorie. În decurs de trei luni de zile, Rusia trebuie să plătească aceste despăgubiri. Consiliul Europei va monitoriza executarea hotărârii.”

Iar cei care au fost declaraţi de CEDO drept victime ale acţiunilor forţelor separatiste, consideră că despăgubirea este nesemnificativă, în comparaţie cu suferinţele prin care au trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor