S&P scade ratingul de credit al Braziliei la categoria “junk”

Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff
Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff (Chip Somodevilla/Getty Images)

Ratingul de credit al datoriei totale a Braziliei a fost retrogradat miercuri la categoria “junk” de către compania pentru servicii financiare Standard and Poor's (S&P), stânjenind şi mai mult eforturile preşedintei Dilma Rousseff de a atrage încrederea investitorilor în condiţiile unui scandal de corupţie şi a unei recesiuni care zguduie cea mai mare economie a Americii Latine, conform Deutsche Welle.

Retrogradarea a avut loc mai repede decât s-a anticipat şi acest lucru va mări, cu siguranţă, costurile de împrumut pentru guvernul şi companiile braziliene.

Brazilia a câştigat primul rating de tipul investment grade în 2008 şi măsura luată miercuri de S&P reprezintă o lovitură serioasă pentru Rousseff, care încearcă să relanseze economia pe fundalul apelurilor intense de a demisiona. Aceste apeluri au fost generate de recesiunea actuală a ţării şi de scandalul de corupţie care a cuprins compania petrolieră de stat Petrobras, la care Rousseff a fost la un moment dat în fruntea consiliului de directori.

Ratingul din 2008 a fost o componentă cheie pentru consolidarea puterii economice înfloritoare a Braziliei, care a înregistrat în ultimii ani o scădere semnificativă pe măsura diminuării cererii chineze.

S&P a declarat că a decis miercuri să reducă ratingul ţării de la BBB-minus la BB-plus datorită politicii economice neclare a ţării. Pe lângă aceasta, compania de servicii financiare a luat în considerare şi noul buget pentru 2016 depus în Congresul brazilian săptămâna trecută şi care deja conţine un deficit de 10 miliarde de dolari, în ciuda promisiunilor electorale din 2014 ale preşedintei ţării de a implementa o reformă financiară.

În plus, se estimează că datorită retrogradării de către S&P, investitorii ar putea să îşi retragă investiţiile din Brazilia şi să mărească cu mult costurile suportate de această ţară pentru accesarea pieţelor de credit internaţionale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.