Sarkozy intenţionează să înăsprească măsurile împotriva islamismului radical (revista presei spaniole)

Nicolas Sarkozy.
Nicolas Sarkozy. (MICHEL EULER / AFP / Getty Images)

Deznodământul asediului locuinţei unde se ascunsese ucigaşul de la Toulouse apare vineri pe primele pagini ale cotidienelor spaniole, după ce acesta a fost doborât de gloanţele forţelor de securitate franceze. Cotidienele spaniole observă mai ales faptul că preşedintele francez Nicolas Sarkozy a decis să ia măsuri de pedeapsă împotriva îndoctrinării islamiste, iar de acum, temerile de atentate similare celor petrecute în Franţa se extind şi în restul Europei.

Poliţia îl ucide le jihadistul de la Toulouse, cu un glonţ în cap, scrie cotidianul El Pais, adăugând că desfăşurarea imensă de forţe nu a servit scopului urmărit: de a-l prinde pe Merah în viaţă. Cotidianul spaniol mai informează de asemenea că Merah a reuşit să înregistreze atentatele şi să le publice pe internet.

Cotidianul El Mundo scrie pe prima pagină că preşedintele francez Nicolas Sarkozy a decis să ia măsuri pentru a considera drept delict vizitarea de pagini jihadiste. În acelaşi sens, cotidianul catalan El Periodico scrie, pe fondul deznodământului asediului teroristului, cum preşedintele Sarkozy şi-a concentrat campania asupra siguranţei cetăţenilor şi a decis înăsprirea măsurilor împotriva islamismului.

Trăgea în toate părţile, ca într-un joc video, titrează cotidianul ABC pe prima pagină, consemnând cele petrecute la Toulouse, în operaţiunea de prindere a ucigaşului. De asemenea, cotidianul spaniol atrage atenţia asupra controversei suscitate de acţiunile serviciilor secrete franceze, care ştiau de existenţa asasinului, precum şi de plecările lui în Afganistan.

Despre focurile de armă trase la Toulouse scrie vineri pe prima pagină şi cotidianul La Razon: 300 de focuri în 10 minute, arată acesta. Mohamed Merah, care aparţinea noului grup al Al-Qaeda denumit 'Soldaţii Califatului' a fost ucis cu un glonţ în cap, iar de acum, în Europa a apărut temerea potrivit căreia mai există şi alţi 'lupi singuratici' care aşteaptă ordine, mai notează publicaţia menţionată.

Tot pe prima pagină a ediţiei imprimate de vineri, cotidianul spaniol scrie despre decizia Biroului electoral central de a interzice un material video al guvernului spaniol, cu privire la reforma pieţei muncii. Videoclipul de propagandă instituţională al Ministerului Muncii, în favoarea reformei pieţei muncii, difuzat ca reacţie la convocarea grevei generale din 29 martie, este ilegal, arată El Pais, citând motivaţia deciziei, legate de 'aluzii la realizări sau reuşite ale căror imagini sau exprimări pot coincide sau fi similare cu cele folosite în campanii de unele formaţiuni politice' care se întrec în cursele electorale locale din Andaluzia şi Asturias, unde duminică au loc alegeri.

De asemenea, cotidianul El Mundo anunţă pe prima pagină intenţia guvernului spaniol de a emite 30 de miliarde de hispanobonuri pentru a gestiona datoriile publice ale comunităţilor autonome spaniole. Potrivit cotidianului spaniol, măsura face parte din strategia guvernului pentru a salva din punct de vedere financiar executivele regionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe