Sarkozy opreşte un proiect al Qatarului de investiţii în suburbiile musulmane franceze

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy la Palatul Elis
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy la Palatul Elis (FRED DUFOUR / AFP / Getty Images)

Guvernul francez a cerut Qatarului să îngheţe, cel puţin după alegerile prezidenţiale şi legislative, un proiect de investiţii în suburbiile musulmane din marile oraşe franceze, informează vineri ziarul ABC.

Măsura, de a cărui scurgere în presă este responsabil Palatul Elysee, intervine la câteva zile după masacrul comis de un islamist la Toulouse, şi după acuzaţiile lansate de candidata prezidenţială a extremei drepte, Marine Le Pen, că bogatul emirat investeşte 'masiv în Franţa în favoarea comunităţilor musulmane'.

Deocamdată a fost paralizat până în iunie acest proiect de investiţii în aşa numitele 'banlieues' în valoare de 50 de milioane de euro, aprobat deja în luna decembrie de emiratul Qatarului.

Coincidenţa face ca televiziunea arabă de ştiri Al Jazeera, care a primit înregistrarea asasinatelor de la Toulouse şi pe care în final a decis să nu le difuzeze, aparţine emirului Qatarului, Hamad bin Khalifa al-Thani. Măsura a evitat un conflict între Paris şi Doha.

Mai multe surse de opinie occidentale au dezvăluit în ultimele luni rolul jucat de Qatar în favoarea forţelor islamiste emergente după Primăvara Arabă, graţie diplomaţiei agresive şi carnetului de cecuri aparent fără limite al emirului.

În urmă cu câteva zile, guvernul francez a interzis intrarea în ţară a unui predicator radical exilat în Qatar care intenţiona să participe la un congres al organizaţiilor islamice desfăşurat în Franţa.

Regimul monarhist absolut al Qatarului este acuzat, în mod frecvent, că practică un joc dublu: face afaceri cu Occidentul şi, pe de altă parte, sprijină mişcările islamiste din Orientul Mijlociu.

Până acum pătrunderea financiară a Qatarului în Occident s-a evidenţiat prin participări importante cumpărate în bănci, hoteluri de lux şi mai ales în sport echipele, Paris Saint-Germain şi Fotbal Club Barcelona, şi organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2022.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe