"Şi minciuna poate să ucidă". PSD depune moţiune simplă împotriva Ralucăi Prună

Social-democraţii o contestă pe ministrul Justiţiei, speculând o serie de afirmaţii ale acesteia legate de minţirea CEDO. În fapt, ministrul îşi declarase dezamăgirea faţă de faptul că a susţinut la CEDO o promisiune a fostului Guvern - cel PSD -, promisiune care nu putea fi onorată.
Loredana Diacu
10.10.2016

alte articole

Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
10.10.2016

PSD va depune luni, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat liderul PSD, Liviu Dragnea. Moţiunea intitulată "Şi minciuna poate să ucidă" ar putea fi dezbătută şi votată de deputaţi în cursul zilei de marţi.

"Se depune astăzi (la Cameră — n.r.). Textul moţiunii este deja redactat şi sunt toate şansele că mâine (marţi — n.r.) să se dezbată şi să se şi voteze în plen. (...) Declaraţiile publice pe care le-a făcut dna ministru al Justiţiei nouă ni se par foarte grave. În acest sens, facem acest demers politic, de care nu cred că va ţine seama prim-ministrul, să depunem această moţiune simplă, iar dna ministru are posibilitatea — dacă va dori să vină în Parlament, pentru că dl Irimescu nu a venit în Parlament când s-a dezbătut moţiunea simplă împotriva dumnealui—, are şansa să poată să explice ce a vrut să spună", a declarat luni Dragnea, citat de Agerpres, la Senat.

Întrebat dacă a discutat cu Prună, Dragnea a replicat: "Eu nu am conversaţii uzuale cu doamna Prună şi nici nu avem o comunicare. Sincer, nici nu ţin să comunic cu doamna Prună."

Reamintim că demersul PSD vine în urma unor declaraţii ale ministrului Raluca Prună care, pe fundalul protestelor declanşate de angajaţii penitenciarelor a explicat, într-o şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii, că a minţit la CEDO când a spus că a fost asigurat un buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane de euro, deşi în realitate guvernul nu avea această sumă în buget.

“Ştiţi cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus şi am minţit la CEDO şi spun bine minţit la CEDO, că eu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român... Deci eu am minţit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că în realitate în buget noi nu avem aceşti bani. Aşa s-a întâmplat şi cu investiţiile.

Pe mine nu mă costă nimic şi pe niciun ministru să facem o foaie foarte frumoasă, să spunem că ne trebuie două miliarde de euro ca noi să avem o infrastructură de top în România, dar câtă vreme nu ai acoperire în buget, lucrurile astea nu se vor întâmpla. Deci acest guvern, pe care mă simt obligată să îl apăr nu neapărat pentru că fac parte din el, acest guvern a moştenit asta, o colecţie de bune intenţii. Şi a trebuit eu să ies să spun că nu pot să fac şapte penitenciare, că nu am bani", a declarat Raluca Prună joi, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Declaraţiile ministrului Justiţiei au fost făcute în contextul în care în plenul CSM se discuta despre amânarea investiţiilor pentru sediile de instanţe şi, potrivit judecătorului Horaţius Dumbravă, în fapt avem de-a face cu o exprimare nefericită, Prună referindu-se, de fapt, la o chestiune pe care nu o poate realiza, banii nefiind prevăzuţi în buget.

"Înţelesul la ceea ce a spus ministrul Raluca Prună a fost următorul: Guvernul României, în special cel anterior, dar în general, face proiecte frumoase, pe hârtie, dar ele nu sunt concretizate printr-o acoperire bugetară. Din acest motiv, infrastructura instanţelor, ăsta este subtextul, nu a putut să meargă mai departe. Nu a spus-o explicit, dar asta a rezultat din întrebarea mea, pentru că degeaba erau pe hârtie bani, dacă sumele nu erau efectiv alocate în bugetul pe 2016.

Şi la fel s-a întâmplat şi cu penitenciarele, motiv pentru care, sigur, termenul nefericit 'minciună'. A spus o chestiune nereală la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, adică o chestiune pe care nu o putea realiza. (...) S-a dus cu această promisiune a celuilalt Guvern la CEDO şi, de fapt, nu erau bani alocaţi în buget, ăsta a fost subtextul", a precizat Dumbravă pentru Agerpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor