Sistemul de irigaţii de la Palatul Cotroceni, încredinţat unei firme aflate în vizorul DNA

Câştigătoare licitaţiei pentru refacerea sistemului de irigaţii din curtea Palatului Cotroceni este Garden Center Grup, firmă condusă de o fostă consilieră a lui Ion Iliescu şi abonată la contracte cu statul.
Palatul Cotroceni
Palatul Cotroceni (Facebook)

Gradina Palatului Cotroceni va intra în reamenajare, urmând să fie "îmbogăţită" cu un sistem de irigaţie nou-nouţ. Sistemul, care va costa 1,15 milioane de lei (plus TVA) va fi realizat de Garden Center Grup, firmă renumită pentru numeroasele sale contracte cu statul, unele dintre ele controversate sau aflate în atenţia DNA.

Conform Gândul.info, Garden Center Grup SRL, este condusă de o fostă consilieră a fostului preşedinte, Ion Iliescu, Iuliana Madlen Lazăr. Lazăr şi partenerul său de afaceri, Ion Olteanu, sunt abonaţi la contractele privind amenajarea spaţiilor verzi şi a mobilierului urban atât în Bucureşti cât şi în alte oraşe, cum ar fi Piatra Neamţ, Cluj-Napoca sau Sighişoara.

Firma Garden Center Grup SRL a devenit celebră după ce i-ar fi amenajat dinozaurii de buxus lui Piedone şi pentru faptul că are peste 140 de contracte pe bani publici, arată România Curată.

Garden Center Grup a intrat nu doar în atenţia presei pentru numeroasele contracte cu statul, ci şi în atenţia DNA. Procurorii anticorupţie arătau într-un referat din aprilie 2015 ca viceprimarul oraşului Miercurea Ciuc. Szoke Domokos, în calitate de preşedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitaţie organizată de primăria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare zonă verde, în valoare estimată de 1.320.170 lei, a acceptat şi declarat câştigătoare o ofertă neconformă depusă de către S.C. GARDEN CENTER GRUP S.R.L. din Bucureşti, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentaţii neconforme realităţii care atestă lucrări pentru suprafaţa de teren mai mare decât cea reală.

Reamintim că în luna martie Administraţia Prezidenţială a lansat pe SEAP o cerere de ofertă pentru lucrări de execuţie a sistemului de irigaţie a vegetaţiei din Parcul Palatului Cotroceni, valoarea estimată iniţial fiind de aproape 2,4 milioane lei fără TVA. Suma a fost considerată obscen de mare de către opinia publică şi a stârnit valuri de reacţii şi nemulţumiri. Finalmente, sistemul va fi realizat contra sumei de 1.150.000 lei la care se va adaugă TVA, la cât s-a ridicat oferta firmei Garden Center Grup, potrivit SEAP. Criteriul de atribuire la licitaţia în care au fost înscrise 4 oferte a fost preţul cel mai scăzut a fost criteriul de atribuire.

"Este plin de flori şi de verdeaţă în grădina Palatului Cotroceni şi fără acest sistem de irigaţii în valoare de peste 600.000 de euro.

Există un izvor şi, cred, două sau trei mici lacuri şi foarte mulţi copaci, care, chiar şi în zilele toride de vară, ţin o temperatură scăzută şi o umiditate potrivită în toată grădina, nu am văzut niciodată iarbă uscată sau flori ofilite.

Un moft prezidenţial care ne costă pe toţi, dar la care doar foarte puţini au acces.", scria pe Facebook în martie 2016, fostul purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Bogdan Oprea.