Super-imunitatea judecătorilor CCR, undă verde de la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, condusă de celebrul Eugen Nicolicea, a dat undă verde proiectului care conferă super-imunitate judecătorilor Curţii Constituţionale.
Eugen Nicolicea
Eugen Nicolicea (Florin Chirila/Epoch Times)

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a dat, marţi, aviz pozitiv proiectului de lege care le va conferi o super-imunitate judecătorilor CCR, relatează digi24.ro.

Astfel, potrivit proiectului, depus la finele lui februarie de Adnagi Slavoliub în Parlament, judecătorii CCR nu vor mai putea fi nici urmăriţi penal, nici arestaţi preventiv fără încuviinţarea a două treimi dintre aceştia.

Iniţiativa deputatului Slavoliub a fost susţinută astăzi în comisie de aproape toate partidele, excepţie făcând deputaţii USR.

"Nu susţinem, pentru că proiectul extinde o imunitate în favoarea judecătorilor constituţionali dincolo de prevederile Constituţiei. Modalitatea în care se poate ridica această imunitate este extrem de restrictivă", a declarat Silviu Dehelean, deputat USR, citat de News.ro.

Liberalii au votat şi ei împotrivă, dar nu au luat cuvântul pentru a-şi exprima obiecţiile.

Ce prevede proiectul legislativ

"Judecătorii Curţii nu pot fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi sau percheziţionaţi sau trimişi în judecată penală decât cu încuviinţarea plenului Curţii Constituţionale, la cererea ministrului Justiţiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Încuviinţarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor Curţii Constituţionale", propune Slavoliub.

Proiectul mai prevede că "judecătorul trimis în judecată penală poate fi suspendat prin decizia plenului Curţii Constituţionale adoptată cu votul a două treimi din membrii Curţii. În cazul unei decizii de achitare, suspendarea încetează, iar în cazul unei decizii definitive de condamnare, mandatul de judecător al Curţii încetează de drept."

În expunerea de motive, iniţiatorul legii susţine că imunitatea propusă constituie cea mai eficientă garanţie că judecătorii Curţii Constituţionale îşi pot exercita rolul conferit fără constrângeri sau presiuni.

În prezent, cei care încuviinţează urmărirea penală, reţinerea sau arestarea sunt forurile care au propus respectivul judecător în funcţie - Camera Deputaţilor, Senatul sau Preşedintele României.

De asemenea, proiectul, care aduce câteva modificări la art. 66 şi 69 din Legea 47/2002, mai prevede şi că "după încetarea mandatului ca urmare a expirării termenului pentru care a fost numit, judecătorul Curţii Constituţionale poate opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen".