Surse: Marian Munteanu nu a fost colaborator al fostei Securităţi

Marian Munteanu
Marian Munteanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Colegiul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a emis marţi o adeverinţă prin care stabileşte că Marian Munteanu, liderul partidului „Alianţa Noastră” nu a fost colaborator sau lucrător al Securităţii, au confirmat surse din CNSAS pentru Gândul.

Adeverinţa ar pune capăt numeroaselor speculaţii apărute în presă despre presupusa colaborare a fostului lider al studenţilor cu Securitatea ceauşistă.

Conform sursei citate, decizia CNSAS presupune faptul că expertiza grafologică asupra unor documente aflate în dosarul de Securitate al lui Marian Munteanu a fost finalizată. Respectiva expertiză urma să stabilească dacă scrisul din acele documente aparţine sau nu lui Munteanu şi a fost efectuată după ce liderul Alianţa Noastră a contestat autenticitatea unor documente din dosarul său de Securitate.

Un membru CNSAS a explicat pentru Gândul că un verdict de colaborare cu Securitatea este stabilit doar în condiţiile în care persoana respectivă a încălcat drepturile omului şi dacă a denunţat activităţi anti-comuniste la Securitate.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că în august ac. Adevărul informa că Marian Munteanu, fost lider al studenţilor din Piaţa Universităţii ajuns, peste decenii, candidat PNL la Primăria Capitalei (pentru scurtă vreme, ce-i drept), a semnat în 28 martie 1988, un angajament cu fosta Securitate, primind numele conspirativ „Ioan”.

Lider al amplelor manifestaţii de stradă din 1990, terminate cu cea mai sângeroasă dintre mineriade, din 13 - 15 iunie, „Golanul” cu care, imediat după Revoluţie, se identificau milioane de români care strigau, în stradă sau doar în gând, „Jos, comuniştii!”, „Libertate!”, „Victorie!” a colaborat de bunăvoie cu Securitatea lui Ceauşescu, relata Adevărul.