Tăriceanu vrea o comisie "pentru evaluarea democraţiei"

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului României
Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului României (Epoch Times România)

Duşman declarat al ridicării imunităţii parlamentarilor şi un critic acerb al Justiţiei de când DNA a declanşat o adevărată campaniei de arestări printre aleşii ţării, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a propus luni, în cadrul Comitetului Executiv al PSD crearea, la nivelul Parlamentului, a unei comisii speciale "pentru evaluarea democraţiei", respectiv a statului de drept, relatează Hotnews.

"Propunerea mea este să formăm la nivelul Parlamentului o comisie specială pentru evaluarea democraţiei, cu alte cuvinte a statului de drept, care este, după o serie de criterii unanim acceptate, indicele la care ne situăm cu statul de drept în România şi cu democraţia. Vorbim foarte mult despre aceste lucruri, dar din păcate pare că acei care vorbesc cunosc destul de puţin", a anunţat Tăriceanu după întrunirea conducerii PSD.

Şeful Senatului a mai apreciat, în alocuţiunea sa, că asistăm la dezechilibru major al insituţiilor în stat, în detrimentul Parlamentului, "singura instituţie democratică."

"De echilibrul între puterile statului - puterea legislativă, puterea executivă şi puterea judecătorească - depinde buna funcţionare a statului. Şi, din păcate, la noi ceea ce constatăm în momentul de faţă este un dezechilibru major în detrimentul instituţiei democratice, singura dintre cele trei, care este Parlamentul", a spus Tăriceanu acuzând că legislaţia actuală permite ca suveranitatea Parlamentului să fie împărţită cu Curtea Constituţională.

"Puterea judecătorească atacă permanent independenţa Parlamentului şi deciziile pe care le ia. Şi toate aceste lucruri trebuie discutate cu responsabilitate", a adăugat Tăriceanu, a cărui decizie de a invalida primul vot privind arestarea lui Dan Şova a fost declarată neconstituţională de CCR.

În acest context, Tăriceanu a precizat că a propus că săptămâna viitoare, după votarea moţiunii de cenzură a liberalilor, să aibă loc o întâlnire cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor", mai ales că " există preocupări, îngrijorări şi, mai mult, temeri cu privire la funcţionarea independentă a justiţiei."

Întrebat pe ce îşi bazează afirmaţiile privind "lipsa de încredere a cetăţenilor în justiţie", şeful Senatului s-a referit la cazul Rarinca, femeia acuzată de şantaj de şefa ÎCCJ şi şi-a reiterat - însă cu alte cuvinte - ideea că Parlamentul nu este maşină de trimis la eşafod, respectiv nu este obligată să avizeze cererile de ridicare a imunităţii aleşilor ţării.

"Parlamentul are dreptul să decidă cu privire la cererile procurorilor, acest drept este înscris în Constituţie. Parlamentul are dreptul să ia act de aceste cereri şi să decidă în privinţa acestora", a declarat Tăriceanu.

Reamintim în context că tot astăzi, la acelaşi Comitet Executiv al PSD unde a luat cuvântul Tăriceanu, Victor Ponta, premierul "statului de drept" din România, i-a ameninţat cu plângere penală pe liderii opoziţiei, dacă vor scoate oamenii în stradă pentru a-i cere demisia.

Articolul 39 din Constituţie prevede că mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne