Tobă şi Pandele, declaraţi oficial plagiatori

Fostul ministru de Interne Petre Tobă şi primarul Florentin Pandele şi-au luat adio de la titlurile de doctor deţinute, după ce s-a dovedit la nivel instituţional că au plagiat.
Petre Tobă
Petre Tobă (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Forul superior al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi-a asumat prin vot verdictele de plagiat "masiv" date de comisiile de specialitate în cazurile Tobă şi Pandele.

În urma deciziei luate cu 36 de voturi ''pentru'' şi unul ''împotrivă'' de Consiliul General al CNATDCU, ministrul Educaţiei Mircea Dumitru urmează să semneze retragerea celor două titluri de doctor.

"Votul din Consiliul CNATDCU în cazul tezelor de doctorat ale lui Petre "Apud" Tobă şi Florentin Costel Pandele a fost de 36 pentru şi 1 împotrivă. 36 de membri CNATDCU au considerat că Tobă şi Pandele au plagiat. Singurul care nu a considerat acest lucru este Ştefan Prună, preşedintele secţiei de Ştiinte Militare din CNATDCU, profesor la marea fabrică de doctorate plagiate de la Academia de Poliţie.

Înţelegeţi acum de ce tot ceea ce reprezintă învăţământul doctoral în "ştiinte miliare" este toxic? Acum este clar că toate tezele din acest domeniul vor fi albite? Acum e clar de ce îşi ţin unul spatele altuia şi se fac că nu văd plagiatul? Da, despre proporţie este vorba, despre proporţia imposturii în această zonă academică.

Vestea bună este că, în ciuda plângerii penale depuse de "Apud" Tobă împotriva membrilor CNATDCU, aceştia nu s-au lăsat intimidaţi şi au votat că teza lui şi a lui Pandele sunt plagiate", a comentat, pe contul său de Facebook, jurnalista Emilia Şercan.

Reamintim că Petre Tobă a fost acuzat de Emilia Şercan, la finele anului trecut, că a copiat 250 din totalul celor 390 de pagini ale tezei cu care a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii.

În ceea ce priveşte teza de doctorat a lui Pandele, soţul primăriţei Gabriela Firea, aceasta a fost analizată de jurnalista Iulia Marin, de la PressOne.ro, care a ajuns la concluzia că peste o treime din ea este copiată grosolan din alte surse.