Traian Băsescu despre dosarul Microsoft: am aprobat începerea urmării penale a cinci foşti miniştri

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Cotroceni că a aprobat începerea urmării penale a cinci foşti miniştri implicaţi în dosarul Microsoft.

"În ceea ce priveşte solicitarea făcută de Ministrul Justiţiei cu privire la 5 foşti miniştri, legat de dosarul Microsoft, am aprobat sau, corect din punct de vedere al legii, am cerut ministrului Justiţiei şi l-am informat pe procurorul general începerea urmăririi penale pentru doamna Ţicău Adriana, Atanasiu Alexandru, Gabriel Sandu, Tănăsescu Mihai, Funeriu Danieu", a declarat şeful statului.

Preşedintele a mai precizat că, după ce a studiat "o bună parte din cele 13 bibliorafturi", a ajuns la concluzia că acest caz "trebuie anchetat cât mai rapid, până la capăt."

"Din documentele din dosar, nu toate vinovăţiile sunt la fel." a mai adăugat şeful statului, precizând că, în ceea ce-l priveşte pe Daniel Funeriu de exemplu, nu există nicio suspiciune legată de bani, mită, ci acuzele care îl vizează sunt doar în zona de abuz în serviciu.

Şeful statului a ţinut să adauge că cele cinci persoane faţă de care se va declanşa urmărirea penală "nu au nicio calitate în acest moment."

"Sunt egali ca şi situaţie. Ei nu au fost trimişi cu nicio calitate. Calitatea le-o vor da eventual procurorii. Sunt egali cu Victor Ponta. Rămâne de văzut dacă li se vor menţine calităţile celor cinci ca a lui Victor Ponta sau Victor Ponta va dobândi o calitate mai târziu. Din punctul meu de vedere, ancheta poate să continue şi cred că orice întârziere a Parlamentului este dăunătoare pentru credibilitatea Parlamentului." a adăugat preşedintele.

Reamintim în context că numele premierului Victor Ponta a fost menţionat în uriaşul scandal al mitelor Microsoft, în presă apărând informaţia că atât premierul cât şi mentorul său, Adrian Năstase ar fi implicaţi în dosar.

Preşedintele a mai adăugat că în ceea ce priveşte recuperarea sumelor, "parte din conturi sunt blocate în străinătate şi parte din oamenii care erau susceptibili a primi bani nu au primit încă niciun ban."

Totodată, şeful statului a simţit nevoia să precizeze dosarul Microsoft nu porneşte de la declaraţiile lui Alexandru Bittner (personaj din anturajul familiei Năstase care, conform unui martor DNA intermedia plata mitelor către Adrian Năstase n.r.).

"Am văzut versiunea bittneriană, în opinia mea e o intoxicare, acest dosar nu porneşte de la declaraţiile lui Bittner, structurile de securitate au semnalat riscuri de incorectă gestionare a acestui contract în 2009 iar informaţiile au fost transmise şi instituţiilor cu responsabilităţi.", a declarat Băsescu.

"O să spuneţi 'Bine, domnule preşedinte, dar din 2009 până acum?' A fost extrem de dificil de mers înapoi de la iniţierea contractului şi până acum.", a adăugat Băsescu, care a insistat asupra faptului că " nimic din acest contract (Microsoft n.r.) nu provine de la Bittner. Informaţiile mele sunt că Bittner nu a fost căutat de nimeni pe acest doar în SUA.", a precizat preşedintele.

Reamintim că, potrivit unui martor, căruia procurorii DNA nu îi dau numele la acest moment, persoanele implicate în trafic de influenţă şi luare de mită în megadosarul de corupţie Microsoft sunt fostul premier Adrian Năstase, prim - ministru în perioada 2000 - 2004, Alexandru Bittner care intermedia plata mitelor către Năstase, Remus Truică, şeful Cancelariei Primului ministru în acea perioadă, Victor Ponta, la vremea aceea şef al Corpului de Control al Premierului, Ecaterina Andronescu, ministru al Educaţiei 2000 - 2004, Cristina Ghiţulică, şefa de cabinet a Ecaterinei Andronescu în perioada 2000 - 2004, Mihnea Costoiu, secretar general al ministerului în acea perioadă, Traian Ionescu, director în Ministerul Educaţiei, Valentin Cotarta, director în cadrul Ministerului Educaţiei, Gheorghe Dinu, consilier al ministrului Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu. ministrul finanţelor la acea perioadă, Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Dan Nica, ministru MCTI, precum şi miniştrii numiţi după Ecaterina Andronescu şi anume, Alexandru Athanasiu, Mircea Miclăuş şi ulterior, Andrei Marga.

Despre Bittner, presa a scris că ar fi unul din martorii cheie în dosarul Microsoft. Acesta ar fi plecat din România în 2013 în Statele Unite, fiind şi cetăţean american. Şi-ar fi lichidat toate afacerile, dar s-ar fi văzut nevoit să colaboreze cu FBI în dosarul Microsoft în schimbul unei înţelegeri financiare, relatează hotnews.

Bittner a fost unul din apropiaţii lui Adrian Năstase, care i-a făcut "cadou" vaste concesiuni în Deltă. Dana Năstase era la rândul ei prietenă cu soţia lui Bittner, Sherry, cele două deschizând împreună chiar un magazin de obiecte de artă.