Un adevărat „palat zburător”: Boeing 787-8 VIP Dreamliner (video)


Interiorul unui Boeing Dreamliner BBJ 787-8 VIP
Interiorul unui Boeing Dreamliner BBJ 787-8 VIP

Ultimul colos de la Boeing se numeşte Dreamliner BBJ 787-8 VIP şi poate zbura fără oprire, cu până la maxim 17 ore de autonomie, aproape oriunde în lume. Este construit pentru a găzdui în jur de 39 de persoane, care se pot bucura de 730 de metri pătraţi de lux.

Bineînţeles că, având în vedere aceste capricii de lux, costul său este pe măsură - 260 de milioane de euro. Acest bimotor privat ultra-luxos, cu tot confortul imaginabil, este un adevărat palat zburător.

Prima comandă a unui Dreamliner BBJ 787-8 VIP a sosit din partea companiei China's HNA Aviation Group, care îl va folosi pentru zborurile charter ale mogulilor chinezi ce doresc să-şi încheie într-o clipită afacerile lor în jurul lumii.

În luna august este programat primul zbor al Dreamliner BBJ 787-8 VIP, moment în care cei câţiva privilegiaţi se vor bucura de livingul uriaş, sala de şedinţă, canapele extensibile, dormitoare de lux private şi doar 48 de decibeli în timpul zborului, cinci băi cu marmură italiană şi austriacă, televizoare, sală de jocuri, acces rapid la internet şi apeluri prin GSM, lemn fin şi piele peste tot etc... Echipajul va fi compus din şapte persoane care le va face experienţa şi mai plăcută, deoarece vinurile provin din cele mai bune crame din lume, iar partea gastronomică va fi semnată de un bucătar renumit.

Cu acest 787-8 VIP se inaugurează o nouă eră în conversia aeronavelor în adevărate palate care, printre altele, nu au nevoie de plictisitoarea oprire tehnică pentru realimentare cu kerosen. De la Los Angeles la Dubai? Într-o clipă. Această versiune actualizată a Dreamliner este cu 20% mai eficientă decât cea a fratele său, 767, datorită finisajelor sale şi a greutăţii: călătoreşte cu un total de numai 47 de persoane (şi bagajele lor).

În spatele acestei personalizări complet sustenabile se află Stephen Vella, inginer aerospaţial şi CEO al companiei Kestrel Aviation Manegement, cu sediul în Norwood, Massachusetts (SUA). Vella, un antreprenor poliglot, este responsabil de noutăţile aduse în domeniul aviaţiei comerciale, iar unele dintre aceste noi dispozitive vor ajunge în mâinile mogulilor din întreaga lume.

Printre viitoarea clientelă a noului Dreamliner se află noii moguli orientali şi ruşi, şefi de stat şi anonimi multimiliardari ai planetei, o elită care doreşte să evite călătoriile înghesuite, în prima clasă a unui avion obişnuit. În prezent, bazându-se pe o echipă de şase persoane şi în colaborare cu francezul Jacques Pierrejean, expert în design de iahturi şi avioane, Vella supervizează amenajarea unui jet privat, un proces care durează de peste 18 luni, între teste, instalare şi certificare.

Clientul acoperă toate costurile, iar Kestrel Aviation a convenit un tarif pe baza orelor petrecute şi a nivelului de excelenţă al comenzilor, dintre care unele provin din Arabia Saudită. Totul pentru a călători rapid şi confortabil prin lume ca în propria casă.