UPDATE. Guvernul (nu) aprobă legea care trimite după gratii jurnaliştii care publică informaţii din dosarele penale

Şerban Nicolae, PSD
Şerban Nicolae, PSD (Epoch Times România)

UPDATE 2 - Guvernul a schimbat comunicatul referitor actele adoptate în şedinţa de miercuri şi a refăcut forma avizului emis la proiectul iniţiat de Şerban Nicolae, comunicând acum că avizul este nefavorabil, nu favorabil cum a transmis iniţial, potrivit Realitatea.net

Guvernul susţine că a fost vorba de o "eroare tehnică" în comunicatul transmis după şedinţa de miercuri, în care s-a anunţat că toate proiectele din cursul zilei au primit aviz favorabil, în ciuda faptului că printre cele 37 puncte de vedere referitoare la unele proiecte legislative au fost şi unele care au primit aviz nefavorabil.

***

UPDATE 1 - "Ne exprimam dezacordul profund privind avizarea pozitiva de catre Guvern a initiativei legislative a senatorului PSD Serban Nicolae. Extinderea raspunderii penale (si a pedepsei cu trei ani de închisoare) pentru divulgarea unor informatii din dosarele penale în curs de la magistrati, martori si experti implicati catre orice cetatean al României (cum propune senatorul Nicolae), îi vizeaza în primul rând pe jurnalisti", transmite Freedom House în cadrul unui comunicat de presă.

Organizaţia evidenţiază că misiunea fundamentala a ziaristilor este informarea cetatenilor în chestiuni de interes public, precum dosarele de coruptie ori de crima organizata, jurnalistii nefiind nicidecum responsabili pentru pastrarea confidentialitatii informatiilor din aceste dosare.

"Avertizam ca aprobarea de catre Camera Deputatilor – camera decizionala – a acestei initiative legislative si promulgarea ei ar reprezenta o încalcarea grava a dreptului cetatenilor la informare, drept prevazut de articolul 31 al Constitutiei României, si a libertatii de exprimare, aparata de articolul 30 al legii fundamentale", se mai precizează în comunicat.

***

În şedinţa de miercuri, Guvernul Ponta a acordat aviz favorabil propunerii de lege iniţiate de senatorul PSD Şerban Nicolae care prevede că orice cetăţean (inclusiv jurnaliştii) care dezvăluie informaţii din dosarele penale riscă să fie pedepsit cu închisoarea, informează Hotnews.ro

"Dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani", scrie în textul proiectului de lege.

Practic, orice jurnalist care publică informaţii din dosare penale va risca să fie trimis la închisoare. Amendamentul este propus în mijlocul unei perioade în care DNA este extrem de activ şi la fel şi presa, astfel că detalii din marile dosare de corupţie ajung constant în spaţiul public.

Iniţiativa lui Şerban Nicolae, fostul avocat al fostului senator PSD Cătălin Voicu, condamnat pentru corupţie, a stârnit deja oprobriul public după ce a fost aprobat tacit în septembrie de către Senat.

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie adoptat şi de Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.