UPDATE:Judecătorii Ordog şi Uţă de la Tribunalul Covasna, vor fi cercetaţi sub control judiciar în dosarul retrocedărilor de păduri

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Epoch Times România)

UPDATE: Judecătorii Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă de la Tribunalul Covasna, vor fi cercetaţi sub control judiciar în dosarul retrocedărilor. Magistraţii ÎCCJ au respins vineri, propunerea de arestare a acestora, formulată de procurorii DNA, informează Mediafax. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la un complet de cinci magistraţi ai aceleiaşi instanţe.

Cei doi judecători sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

***

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis arestarea preventivă a lui Dan Costin Bengescu şi Iosif Kadas în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, dosar în care sunt implicaţi inclusiv socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu şi pesedistul Viorel Hrebenciuc.

În cazul altor doi inculpaţi, Sorin Ion Iacob şi Jănică Pernaru, magistraţii au decis ca ei să fie cercetaţi de DNA în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă.

Magistraţii ÎCCJ vor dezbate vineri şi cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a doi judecători de la Tribunalul Covasna, Lorand Andras Ordog şi Gabriel Uţa, acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în dosarul retrocedărilor de terenuri forestiere faţă de Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD şi socrul premierului Ponta, deputaţii PSD Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam precum şi faţă de Adam Crăciunescu - director general al RNP Romsilva, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un comunicat de presă.
Faptele

Potrivit unui comuniat DNA, pe 17 aprilie 2012, în urma unei înţelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, cu sprijinul unor persoane interesate, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna din care făceau parte Odrog şi Uţă, a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier şi de teren agricol, situate pe raza judeţului Bacău, în favoarea unei persoane şi în defavoarea Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA.

Decizia judecătorească ar fi fost pronunţată în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu starea de fapt reală, respectiv fără prezenţa vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reţinută de instanţele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.

Astfel, a fost creat un prejudiciu, în sarcina RNP ROMSILVA, de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier).

Imediat după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, deputatul Ioan Adam, împreună cu alte persoane interesate şi cu Viorel Hrebenciuc, a constituit şi coordonat un grup ce urmărea să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menţionată. În acest scop, membrii grupului urmăreau să intervină asupra funcţionarilor cu atribuţii la nivelul instituţiilor locale, astfel încât aceştia să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuţiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri (de exemplu să nu se formuleze plângeri în instanţă împotriva deciziilor Comisiei judeţene de fond funciar Bacău).

În acest context, în calitate de director general al RNP Romsilva, începând cu anul 2013, Adam Crăciunescu a răspuns solicitărilor nelegale formulate de către inculpatul Viorel Hrebenciuc, prin intermediul suspectului Ilie Sîrbu , referitoare la modul în care RNP Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de pădure de peste 40.000 de hectare.

În consecinţă, Adam Crăciunescu a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a şicanat efectuarea de acţiuni în justiţie împotriva intereselor avute de grupul infracţional organizat format din inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi alte persoane interesate în obţinerea terenurilor menţionate.

După ce jurista din cadrul Romsilva a semnat o acţiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecăţii până la soluţionarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanţa (cerere admisă de ICCJ la data de 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014, Adam Crăciunescu a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă şi i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna şi punerea în aplicare a acestei decizii.