UPDATE. Scandal mare pe tema creşterii salariilor înalţilor demnitari

Victor Ponta şi Klaus Iohannis
Victor Ponta şi Klaus Iohannis (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a hotărât să amâne majorarea indemnizaţiilor înalţilor demnitari ai statului, decizie luată în absenţa sa de înlocuitorul său, Gabriel Oprea, după ce şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, a susţinut că această măsură nu ar fi fost agreată de preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat în cadrul unei emisiuni B1 TV dacă este adevărat că Iohannis a fost cel care i-a solicitat lui Gabriel Oprea să mărească salariile demnitarilor, informaţie venită pe surse din PSD, Dan Mihalache a negat acest lucru, subliniind că "unele partide sunt experte în a da pe surse anumite informaţii, pentru a pasa responsabilitatea".

Mihalache susţine că şeful statului a fost într-adevăr informat de Oprea despre această majorare, însă discuţia pe acest subiect nu este nouă, în contextul în care premierul Ponta a trimis în martie Preşedinţiei o propunere a grilei de salarizare similară cu cea aprobată miercuri de Executiv, potrivit Mediafax.

Astfel, şeful Cancelariei Prezidenţiale a subliniat că Guvernul este cel care s-a angajat să majoreze salariile demnitarilor până la începutul verii, discuţiile cu Preşedinţia fiind doar informale, în contextul în care această decizie ţine de Executiv şi de Parlament.

Şeful statului nu a făcut altceva decât să arătat public că este normal ca demnitarii să beneficieze de o remuneraţie corespunzătoare importanţei lor în stat, a explicat Mihalache, adăugând că ar fi bine ca partidele politice să nu ia calea populismului şi demagogiei şi să susţină că demnitarii trebuie să aibă salarii mici şi să vină la serviciu cu bicicleta.

Ponta decide să amâne mărirea indemnizaţiilor

La scurt timp după aceste declaraţii, Victor Ponta a intervenit telefonic în emisiunea şi s-a declarat sătul de "jocuri de doi bani pentru imagine" şi a anunţat că va amâna majorarea indemnizaţiilor.

"Eu ştiam că au discutat (Iohannis cu Oprea - n.r.) să aprobe această ordonanţă în absenţa mea şi am fost informat în acest sens. Acum, aflu de la domnul Mihalache că, de fapt, am fost dezinformat şi Iohannis habar nu are, că nu are nicio treabă cu chestia asta. Atunci, miercuri vom adopta o altă decizie, în sensul că se măresc salariile demnitarilor atunci când se măresc pentru toţi bugetarii.

Dacă domnul Mihalache ne-a informat că, de fapt, am înţeles eu greşit şi că domnul Iohannis nu ştia nimic, ba chiar cumva că nici nu e de acord cu chestia asta - deşi ieri l-am văzut pe Iohannis spunând că e o idee bună, dar eu îl cred pe Mihalache - atunci mărim salariile la demnitari când le mărim la ceilalţi bugetari, prin Legea salarizării. Jocurile astea de doi bani, în care faci ceva şi după aia dai vina pe altcineva, nu mai sunt dispus să le înghit", a declarat Victor Ponta.

Şeful PSD a revenit a doua zi cu precizări pe contul său de Facebook: "Ordonanţa cu salariile demnitarilor - eu nu am fost de acord cu ea. Am spus că într-adevăr demnitarii trebuie să fie bine plătiţi, dar odată cu Legea salarizării. Nu am vrut să creez impresia că am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul Iohannis şi Oprea în absenţa mea. Dar revin la decizia mea şi miercuri vom adopta alta. Nu se măresc salariile demnitarilor decât odată cu bugetarii".

UPDATE 1. Gabriel Oprea iese la rampă

"Ideea aparţine Guvernului şi lui Victor Ponta. Ştiu că premierul Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizaţiile demnitarilor, în contextul discuţiilor despre creşterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor, ţinând seama de principiul atragerii competenţei şi lupta împotriva corupţiei şi din cei 71 de demnitari care erau vizaţi de proiectul de ordonanţă, au rămas la final 48", a declarat Gabriel Oprea, pentru dcnews.ro.

Vicepremierul a subliniat însă că premierul Ponta nu ştia dacă preşedintele Klaus Iohannis va susţine sau nu adoptarea respectivei ordonanţe de urgenţă.

"Miniştrii Muncii, Finanţelor şi Justiţiei au susţinut această ordonanţă, iar poziţia lor se regăseşte în stenogramele şedinţei de guvern. Miercuri dimineaţa, când a venit la guvern, l-am informat pe Victor Ponta în legătură cu ordonanţa, iar el a avut rezerve ca decizie politică, în sensul că nu avea certitudinea că şeful statului îşi va arăta susţinerea faţă de adoptarea actului normativ. Preşedintele Klaus Iohannis nu mi-a cerut aşa ceva, dar l-am informat în legătură cu adoptarea ordonanţei.

Am stabilit cu premierul Victor Ponta, de faţă cu ceilalţi miniştri să trecem ordonanţa, urmând să o publicăm în Monitorul Oficial, dacă va fi sprijinită de preşedinte, respectiv să nu o publicăm dacă nu va exista această susţinere – iar în acest caz ordonanţa nu-şi producea efectele. Dacă Victor Ponta va amâna aplicarea acestei ordonanţe, este dreptul său şi decizia sa ca prim-ministru. Aşa s-au întâmplat lucrurile, vă spun cu onestitate. Îl susţin, ca şi până acum, pe Victor Ponta, preşedinte al PSD şi prim-ministru al României", a declarat Gabriel Oprea.

UDPATE 2. Ponta: Iohannis a fost de acord. Mihalache, celălalt preşedinte al României, nu e de acord

"Domnul Oprea, ca întotdeauna, a fost un om serios. A vorbit ceva, s-a ţinut de cuvant, şi-a asumat responsabilitatea. Din păcate, nu a vorbit cu cine trebuie, a vorbit cu domnul Iohannis, care, de altfel, a fost de acord. Domnul Mihalache, celălalt preşedinte al României, am auzit că nu e de acord. Decizia mea este clară: mărim salariile la demnitari când le mărim la toţi funcţionarii", a fost reacţia lui Victor Ponta, citat de hotnews.ro.

UPDATE 3. Firea: S-a creat o problema de comunicare

"Salarizarea demnitarilor este o chestiune care se leagă de legea salarizării din sectorul bugetar. Guvernul acest lucru l-a susţinut. În ceea ce priveşte ordonanţa despre care se discută în aceste zile, pare să fi fost totuşi un joc incorect făcut de cei din jurul preşedintelui, care l-au împins pe acesta să se delimiteze indirect de măsură, prin consilieri, după ce a sustinuţ-o public înainte chiar de adoptarea în Guvern.

Tocmai de aceea s-a creat o problemă de comunicare, în condiţiile în care premierul a crezut că a existat o discuţie între domnul Oprea şi domnul Iohannis, iar domnul Oprea a crezut că a fost un acord al premierului Ponta cu preşedintele. Comunicarea preşedinţiei pe subiect a fost un pic bizară. Salarizarea demnitarilor va fi în cele din urmă reglementată împreună cu restul salariilor din sectorul bugetar", a declarat purtătoarea de cuvând a PSD, Gabriela Firea.

UPDATE 4. Iohannis: Nu pot să accept ideea că un Guvern adoptă în mod solidar o decizie, iar apoi premierul revine asupra ei

"În legătură cu tema salarizării demnitarilor, dezbătută în aceste zile, vreau ca lucrurile să fie foarte clare: în ultimele luni, am discutat de mai multe ori cu prim-ministrul această temă, la iniţiativa acestuia. Subscriu ideii că remuneraţia demnitarilor trebuie să reflecte importanţa lor în stat şi că nu e posibil ca un ministru să aibă venituri mai mici decât proprii subordonaţi. Aceasta este o chestiune de principiu. Înţeleg şi reacţia oamenilor care aşteaptă performanţă din partea demnitarilor, după cum cred că o asemenea măsură trebuie în timp corelată cu reaşezarea întregului sistem de salarizare.

În rest, în ceea ce priveşte modalităţile de realizare a acestui principiu, ele revin în sarcina Guvernului şi Parlamentului. Nu pot să accept însă ideea că un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi prim-ministrul îşi propune să revină asupra ei. Aceasta ar fi o lipsă de coerenţă a actului guvernamental, care pune sub semnul întrebării dacă România mai are sau nu Guvern funcţional", a scris, pe contul său de Facebook, preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE 5. Ponta: Ultima mea discuţie cu Iohannis a fost în ziua de 5 iunie

"O precizare utilă pt opinia publică - ultima discuţie a mea cu Dl Iohannis a fost în ziua de 5 iunie când mi-a cerut să demisionez/de atunci nu am mai vorbit niciodată despre niciun subiect!", a precizat Victor Ponta, pe Facebook.

UPDATE 6. Alina Gorghiu: Ponta se fereşte de răspundere cum ştie mai bine - minţind

"E absurd ce comunică premierul Victor Ponta în privinţa ordonanţei de mărire a salariilor demnitarilor. Ca întotdeauna când e pus în dificultate, ca urmare a unei decizii a Puterii, Victor Ponta a încercat un alibi: a lipsit din ţară, nu l-a informat nimeni, e străin de planurile coaliţiei de guvernare, se fac lucruri pe sub mână, fără ştirea lui.

În realitate, însă, Victor Ponta se dovedeşte că a fost complice la adoptarea ei (vicepremierul o confirmă) şi se fereşte de răspundere cum ştie mai bine: minţind, chiar cu riscul de a fi ridicol. Dacă şi-a pierdut autoritatea în coaliţia de guvernare, dl Ponta are un motiv în plus să demisioneze", a declarat şefa PNL, Alina Gorghiu.

UPDATE 7. Rovana Plumb: Am fost informaţi că există o decizie comună Iohannis-Oprea

"Atât eu, cât şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, precum şi premierul Victor Ponta am dorit să includem mărirea salariilor demnitarilor în pachetul mai larg de măriri de venituri pentru toţi bugetarii. Adică, în noua Lege a salarizării. În acelasi timp, am fost informaţi că există o decizie comună a preşedintelui României şi a Prim-ministrului interimar de a adopta această măsură mai rapid. Evident, nu am dorit să contestăm o astfel de decizie.

În urma intervenţiei de ieri a domnului consilier prezidenţial, Dan Mihalache, care a infirmat că preşedintele ar fi dorit adoptarea acestei măsuri mai rapid, am constatat în mod evident că am fost în faţa unei neînţelegeri. Prin urmare, vom amâna intrarea în vigoare a acestei măsuri şi vom reveni la planul iniţial - acela de a include această măsura în Legea salarizării", a declarat, pentru Mediafax, ministrul Muncii, Rovana Plumb.

UPDATE 8. Lăzăroiu pune cap la cap poveştile

Fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, a pus cap la cap poveştile şi a rezultat următoare versiune care este, în opinia lui, mai apropiată de realitate:

- Ponta şi Iohannis s-au înţeles, de principiu, undeva prin martie, că salariile demnitarilor trebuie mărite.

- Oprea şi Iohannis au căzut de acord, în absenţa lui Ponta, că ar fi poate un moment bun acum în plină vacanţă ca să nu iasă scandal prea mare (lumea nu mai e atent la ştiri).

- Ponta a ştiut de intenţie şi a avut rezerve, în sensul că ar fi preferat ca mărirea să se facă la pachet cu toţi ceilalţi bugetari, dar a lăsat-o aşa.

- Văzând că a ieşit ceva tulburare în opinia publică, cineva de la PSD (nu cred că Ponta) a dat pe surse varianta: Oprea s-a înţeles cu Iohannis să facă mişcarea.

- Mihalache n-ar fi vrut ca Iohannis să fie implicat atât de mult în poveste, adică ar fi preferat ca Iohannis să fie văzut ca un fel de spectator binevoitor al măsurii, nu ca un declanşator. Astfel, iese la TV şi neagă că Iohannis ar fi jucat un rol în iniţierea ordonanţei.

- Ponta, enervat că Iohannis vrea să se extragă, iese şi spune că el n-a fost de acord şi că va amâna aplicarea. Nu se înţelege clar dacă n-a fost de acord cu măsura sau cu oportunitatea aplicării ei.

"Concluzia - lipsa de transparenţă a înţelegerilor transpartinice duce inevitabil la mocirle de genul ăsta, pentru că protagoniştii vor avea întotdeauna un interes să dezerteze, dacă lucrurile ies prost", a precizat Lăzăroiu.

"Dacă mă întrebaţi pe mine, Ponta a jucat mai onest decât Iohannis în povestea asta. Adevarul e că Iohannis e cel care i-a forţat mâna lui Oprea să o facă mai repede, acum cât Ponta e plecat. Dar n-a vrut să se ştie asta. Oprea a povestit cred că versiunea cea mai apropiată de realitate, mai puţin că Iohannis l-a împins un pic de la spate să o facă acum", a adăugat fostul consilier prezidenţial.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.